Kontakt
Close Icon

Kontakta oss

Ta hjälp av vårt community för att driva försäljning, promota produkter och representera ditt varumärke.

Telefon ikonen 08-684 286 00

Gigekonomin: Sälj & Syns / 14 mars, 2019

Attrahera Gigekonomins Talanger

Attrahera Gigekonomins Talanger

Läs vår sammanfattning av Employer Branding Academy-webinariet om hur man attraherar gigekonomins talanger. Få insikter om vad gigekonomin är och hur du förbereder din employer branding och s.k. employer value proposition för den giggande generationen. I den här bloggartikeln definierar vi gigekonomin och förklarar varför fler och fler väljer att börja gigga. Det engelskspråkiga webinaret hittar du i sin helhet här.

Vad är gigekonomin?

I den här artikeln från 2017 definierar BBCs Bill Wilson gigekonomin som:

“En arbetsmarknad karaktäriserad av förekomsten av kortsiktiga kontrakt eller frilansarbete, som motpol till fasta tillsvidareanställningar… Istället för en vanlig lön får arbetstagarna betalt för giggen de utför”

En någorlunda pricksäker definition. Men, gigekonomin är ett betydligt bredare koncept än vad de flesta tror. Uber och deras likar, som låter egenanställda ta gig via deras plattformar, porträtteras ofta som ideal för hur detta nya arbetsmarknadsparadigm fungerar.

Men, eftersom gigekonomin är just detta – ett nytt arbetsmarknadsparadigm – så innefattar den långt fler typer av giggande än Ubers. Ett exempel är det svenska telekombolaget Halebop. De har inga butiker, inga permanenta säljare och knappt ingen marknadsavdelning. Deras lilla marknadsavdelning hanterar istället ett on demand-team av gigstrs som som utför säsongs- eller kampanjrelaterade fältmarknadsförings- och säljkampanjer.

“Samarbetet med Gigstr ger Halebop möjlighet att genom korta ledtider vara närvarande när bolagets primära målgrupper samlas.” Giggarna är i detta fall inte egenanställda utan anställda via Gigstr, plattformen, med schyssta löner och förmåner.

Gigekonomin innefattar också frilansare, egenföretagare, konsulter och fastanställda som gör in-house gig, för att nämna några.

Varför giggar man?

20-30 % av USAs och EUs arbetsstyrka är aktiva i någon typ av s.k. giggande (McKinsey, 2016). En imponerande siffra, och ännu mer imponerande när man vet att 70% av dessa giggar för att de föredrar arbetsformen över en fast anställning.

Indepdent work report McKinsey

Independent work, McKinsey, 2016

I en intervju med några av våra gigstrs tog Dagens Media reda på motivationsfaktorer och anledningar till att jobba gigbaserat. Gustav, 21 år, som kombinerar giggande med deltidsjobb i en matbutik sa:

“Det är bra att man kan välja själv vilken typ av jobb man vill göra, och bygga sitt eget schema. Det är stimulerande att jobba på det här viset, trots att alla gig inte är lika roliga. Man tröttnar snabbare när man går till samma ställe varje dag”

Victor, 27, som giggar på heltid inom marknadsföring och PR uttryckte det:

“ Jag tycker att man får extremt mycket erfarenhet av olika branscher och man lär sig om olika varumärken. Sen träffar man, och lär känna, väldigt många olika människor på uppdragen. Jag har också fått resa mycket och upptäcka Sverige.”

Vi diskuterar gärna vidare!

Ta hjälp av vårt community för att driva försäljning, promota produkter och representera ditt varumärke. Ring 08-684 286 00, maila support@gigstr.com eller hör av dig med ditt behov nedan: