Kontakt
Close Icon

Kontakta oss

Ta hjälp av vårt community för att driva försäljning, promota produkter och representera ditt varumärke.

Telefon ikonen 08-684 286 00

Gigekonomin: Sälj & Syns / 14 mars, 2019

Gig-dividen – Den Teamworkande Individualisten

Gig-dividen – Den Teamworkande Individualisten

Låt oss berätta historien om Gig-dividen…

Vi vet redan att teamwork är en succéfaktor i de flesta områden i företagande och livet i allmänhet. Det är bara genom teamwork som vi kan kombinera olika, kompletterande åsikter för att identifiera och hitta dolda samarbetsmöjligheter, ta oss förbi krävande hinder och uppnå utmanande mål. Synergieffekter leder till resultat som överträffar vad team-medlemmarna hade uppnått på egen hand (Time Doctor, 2017), vilket skapar mer högkvalitativa utfall och effektivare processer (Boundless, 2017).  

Teamwork är dock en utmaning i sig. Det kräver emotionell intelligens, där människor måste hantera sina egon, utveckla sin ödmjukhet, kommunicera mer effektivt, lösa konflikter och framförallt förbinda sig till ett gemensamt mål. (Meeteor, 2016).  Detta är inte alltid helt lockande i västvärldens individualistiska kulturer. Men vad händer när du blandar teamwork med de här individualistiska kulturerna och slänger in gigekonomi i mixen?

Få hela receptet här:

 

Konsten att lägga teamwork-pusslet

Jag garanterar att ni alla har sett de där klassiskt klyschiga teamwork-affischerna med människor som lägger ett pussel ihop eller sträcker in sina händer i en cirkel? Det är inte detta jag kommer predika om. Men predika ska jag

Alla som har arbetat i ett team vet att det enda sättet att göra detta framgångsrikt är att jobba för att plocka fram sina bästa sidor, använda sina styrkor och låta sig bli kompletterad där man är mindre stark (Mindtools, 2017). På så vis höjer inte bara teamwork gruppens prestation, utan det underlättar också personlig utveckling och skapar i slutändan bättre medmänniskor och samhällen.

När man tänker på gigekonomin och t.ex. frilansande tänker vi ofta på värden såsom individualism och frihet. Vi tänker på våghalsar som är villiga att leva mer eller mindre dagavlönat. Men så behöver det inte vara.  

 

Jobbsökarens buffé

I vår artikel “Gigekonomi: 5 Tips För Att Bli Bäst” skrev vi om det obestridbara skiftet på arbetsmarknaden, där det inte längre är arbetsgivarens spelplan, utan arbetstagarens buffé. Hur kan det ha blivit så? Några av svaren kan faktiskt ligga u attityderna hos jobbsökaren: Människor börjar se jobbsökandet som en avsmakningsmeny där det är helt okej att tacka nej till möjligheter om jobbet förlorar sin attraktionskraft (USA Today, 2017). Det är här gig-livsstilen gör entré. Genom att jobba gigbaserat kan jobbsökaren arbeta på sina villkor. Vissa förderar kanske att jobba som galningar i 6 månader och sen ta 6 månaders ledigt. Vissa kanske föredrar att jobba mindre under sommaren och mer under vintern. Det är görbart tack vare flexibla jobb.

Den här livsstilen är till stor del baserat på vårt nyckelord: Individualism. Individuella mål, drömmar och aspirationer. Och hur tillfredsställande det än kan vara så saknas det en sak: Community. Gig-livsstilen har sina nackdelar och en av de mest tydliga av dessa är en hörnpelare i ett lyckligt liv: Den kan vara hemskt ensam (The New Yorker, 2017). Cary Cooper, en professor i organisationspsykologi på Lancaster University kommenterar ämnet i en artikel om frilansande:

“Det finns bevis på att en av de främsta nackdelarna med flexibelt arbete, och då i synnerhet för dem som arbetar hemifrån, är bristen på social interaction (The Guardian, 2014).

Gig-dividen – där teamwork möter individualism

Att inkludera teamarbete i gigekonomin är mer av ett måste än ett “nice-to-have”. ‘Mennesker trenger mennesker’ som den norska ungdomsserien SKAM har lärt oss. Meredith Belbin har gjort studier på teamroller och -funktioner. Där konstaterar hon att alla teammedlemmar vanligtvis tar en specifik roll för att göra teamet så dynamiskt som möjligt; Ett sätt att överbrygga gapet mellan individualism och teamwork. Hon menar att team i framtiden kommer vara mer områdes- och projektorienterade än någonsin tidigare. Projektteam kommer vara sammansatta av giggare med utbildning och erfarenhet inom försäljning, design, kommunikation, teknoligsk utveckling etc.(Skills You Need, 2017). Du kan till och med bli del av olika gig-SWAT-team som tar sig an olika utmaningar i sann gigekonomianda.

Så, om arbete inom gigekonomin innebär frihet och trygghet, samt individualism och teamwork, vad väntar vi på?

Vi diskuterar gärna vidare!

Ta hjälp av vårt community för att driva försäljning, promota produkter och representera ditt varumärke. Ring 08-684 286 00, maila support@gigstr.com eller hör av dig med ditt behov nedan: