Gigstr-press

Experten svarar: Smitto-smarta event - allt du behöver veta om vad du får, kan och bör göra

Alexander Åström

CMO

Följ oss på

LinkedIn logo

October 12, 2020

Niklas Söderberg är Verksamhetschef på Sponsrings & Eventsverige (SES). Han har under coronautbrottet kommit att bli eventindustrins talesperson i påverkansarbetet mot beslutsfattare och hur eventbranschen skall på bästa sätt kunna genomföra ansvarsfulla och smarta event och på så sätt håller det ack så viktiga mänskliga mötet vid liv. I en exklusiv med oss på Gigstr förklarar han vad du som eventarrangör får, kan och bör göra.

Du får samla >50 pers på event! 

Ja det får du, såvida ditt event inte räknas till offentliga tillställningar och allmänna sammankomster (förklaring här). Har du ditt event på restaurang gäller restauranglagstiftning där det i förra veckan äntligen lättades upp så att du kan ha underhållning för sittande gäster utan 50-personersbegränsningen. Street-event har ingen begränsning - där samlar du ju inte mer än 50 pers om du kör t.ex. kör en sampling.

Det är smart att sampla!

Ja! Tänk bara på att vidta smarta åtgärder som att ha handskar eller använda handsprit samt att främja social distansering genom att undvika köbildning. Fundera på om det är kvalitet eller kvantitet du är ute efter - jag rekommenderar att lägga lite mer kärlek på aktiveringen för att på så sätt få längre, mer kvalitativa möten med varje konsument. Då undviker du folkmassor och stärker samtidigt ditt varumärke. Street-event som samplingar, demos och provsmakningar är generellt ett smart sätt att aktivera sitt varumärke då utomhus är smittsäkrare än inomhus.

1 event, 3 tips.

Privata arrangemang som t.ex. stängda konferenser, medlemsevent och företagsevent med personlig inbjudan omfattas ju inte av 50-regeln.

Det finns massa sätt att göra dessa smitto-smarta. Till exempel:

  • Fundera på ett hybridevent - dvs. komplettera det fysiska mötet med att sända digitalt. Då kan du bjuda fler och dessutom göra innehållet tillgängligt, för evigt.
  • FHM har ett superenkelt riskbedömningsverktyg där ni kan se riskfaktorer och följa hur ni reducerar dessa (här).
  • Tänk på att alkoholservering ofta leder till ökad vårdslöshet bland deltagare. Så dra antingen ned på dryck eller ha proaktiva åtgärder på plats för att värja er för detta.

4-stegsraketen för ett smitto-smart eventgenomförande...

Före: Meddela deltagarna redan i inbjudan om de åtgärder ni kommer vidta och vad som förväntas av dem, som t.ex. det självklara att stanna hemma om man har minsta symtom. Rekommendera deltagare att färdas med egen bil, cykel eller till fots.

Ankomst: Dela upp ankomsten i 10-minutersslottar så att alla inte kommer på samma gång. Ha gärna eventuell kö utomhus och/eller med uppritat avstånd. Ha sedan eventvärdar som leder deltagarna direkt till borden.

På plats: Ha utspridda handdesinfektionsstationer kring ytan och se till att toaletterna är utrustade med detta samt tvål och pappershanddukar. Ha gott om eventvärdar som kan splittra för stora grupperingar, leda grupper till tomma ytor och hålla koll på köbildning vid toaletter.

Avfärd: Slussa ut deltagare i olika omgångar för att t.ex. undvika trängsel vid garderoben.

Livekänslan skapas inte digitalt.

Live-upplevelsen är otroligt viktig. Nu, i våra uppkopplade liv, mer än någonsin. Att attrahera alla sinnen är avgörande för att nå din mottagare på bästa sätt. Att aktivera känseln, lukten och synen tillsammans skapar oslagbart starka intryck, som du ofta återupplever i minnet. Kommer du ihåg känslan av att se favoritartisten, höra musiken som uppförs i stunden, hålla handen med din partner och känna dofterna från rökridån? Den känslan skapar du inte digitalt.

Preach Niklas! Live-mötet är king och Gigstr lotsar dig gärna vidare. Nu är dessutom ett oslagbart tillfälle att ta marknadsandelar när konkurrenter står och velar. Maila john@gigstr.com eller svara här för att diskutera smarta brand teams, aktiveringar och event. /John & Team Gigstr

Bli en giggande organisation

Få en privat rådgivning kring hur ditt företag kan växa genom kraften i gigekonomin.

Klart!

Din förfrågan har skickats, vi återkommer snarast.
Oops! Something went wrong while submitting the form.