Giglivet

3 tips för att bli mer bekväm att sälja in dig som frilansare

Alexander Åström

CMO

Följ oss på

LinkedIn logo

December 7, 2021

Nella Lisserow är frilanscoach och driver Precious Time Coaching. Här delar hon med sig av sina tre främsta tips till dig som vill bli mer bekväm att sälja in din roll som frilansare.

Nella driver Precious Time Coaching och coachar frilansare i allt från mindset, målsättning och hjärnspöken till att hjälpa personer ta fram sitt erbjudande och börja få in kunder. Hon delar nedan med sig av tre fantastiska tips för att du ska våga sälja in dig och dina tjänster till företag!

1. Var säker på din sak

Om inte du själv tror på dina skills och egenskaper som frilansare blir det väldigt svårt för andra att göra det. Osäkerheten lyser igenom, och när kunden frågar:

Kan du hjälpa till med SEO? så svarar du: Mjaaa...kanske, alltså det beror på

Här gäller det att du är hundra procent säker på vad du själv vill och kan. Det är helt okej att inte vara expert på allting, och inte heller vilja göra allt. Som ett exempel kan vi säga att du inte alls kan eller vill jobba med SEO, däremot är du riktigt grym på att analysera sociala medier. Då är det bättre att svara:

Jag arbetar inte med SEO, men jag är expert på sociala medier-analys och har en bred erfarenhet från detta som jag vet skulle kunna ge er väldigt värdefulla insikter för att utveckla en strategi och ta er till nästa nivå.

Så istället för att få tunghäfta, var transparent men lyft fram det du faktiskt kan och vill göra med säkerhet! Det ger också en ökad tillit till dig.

2. Boosta dig själv

Har du hamnat i en svacka där det känns som att du inte kan någonting eller har kunskaper i något? Har hjärnspökena tagit över helt? Ingen fara. Först och främst, kom ihåg att dina tankar inte är sanna. De är bara tankar, så det är nyttigt att fakta-checka dem ofta, särskilt när de börjar säga taskiga saker om dig själv.

Därefter är det dags att ta fram penna och papper, skriv ner allt du är stolt över att du har gjort i livet:

  1. Vad har du åstadkommit?
  2. Vilka egenskaper och skills använde du när du gjorde detta?

Skriv ner allt du kommer på, det behöver inte bara vara jobbrelaterat - utan allt från din livserfarenhet. Så småningom kommer du se att du har en hel del fantastiska kunskaper och egenskaper som är attraktiva i kundernas ögon.

3. Tre viktiga email-ingredienser för att få kunder

Det finns tre viktiga ingredienser att få med i ett mail för att väcka uppmärksamhet och tillit. Innan vi går in på det vill jag säga det här: Ja, du behöver helt släppa jantelagen och lita på att du får ta plats, synas och berätta att du är bra på det du gör.

CV i all ära, men ett smart personligt brev där du bakar in CVet sticker ut lite mer, och du har möjligheten att berätta mer om vad du faktiskt gjort och kan erbjuda.

  1. Name-dropping: Se till att namedroppa namn, oavsett om företagen du arbetat med är stora och kända, eller små och okända. Det spelar egentligen ingen roll, utan det hjälper att bygga tillit. Exempelvis “Under min tid på Microsoft ansvarade jag för x och y” eller “På McDonalds arbetade jag med z och mina kollegor uppskattade min förmåga att...”
  2. Siffror: Siffror bygger också förtroende! Så, du kan exempelvis nämna det såhär “Jag fick in 1500 nya prenumeranter till nyhetsbrevet” eller “I en tävling i skolan bland 500 elever fick jag priset för...”
  3. Engagemang: Som vanligt älskar vi alla när personer är genuina. Är du riktigt taggad på att arbeta med ett visst företag? Berätta varför! Ligger det i linje med dina egna intressen? Berätta det. Vad är det du tycker att företaget gör bra, och vad skulle du vilja hjälpa dem med? Gör det enkelt för företaget att välja dig.

Få coaching av Nella!

Nella Lisserow är frilanscoach och grundare av Precious Time Coaching. För att veta mer om henne eller få hjälp att komma igång som frilansare kan du boka coaching genom att maila n.lisserow@gmail.com eller besöka hemsidan PreciousTimeCoaching.se. Följ henne på Precious Time Coaching på Instagram för fler tips.

Som gigstr får du just nu testa ett enstaka coachingtillfälle till ett rabatterat pris med Nella! I Nellas program går ni igenom:

  1. Problemet
  2. Kartläggning
  3. Motivation
  4. Plan
  5. Mål och reflektion

Som registrerad gigstr har du fått erbjudandet i din mailkorg. Missat det? Skriv i chatten och länka din profil så skickar vi dig rabattkoden!

Nella Lisserow, frilanscoach

Bli en giggande organisation

Få en privat rådgivning kring hur ditt företag kan växa genom kraften i gigekonomin.

Klart!

Din förfrågan har skickats, vi återkommer snarast.
Oops! Something went wrong while submitting the form.