Gigorganisationen

Affiliate Marketing: Hur du maxar din försäljning!

Helena Runér

Rekryteringsexpert

Följ oss på

LinkedIn logo

March 16, 2022

Går du i tankarna om att starta en e-handel? Isåfall måste du ha koll på vad affiliate marketing är och hur du jobbar med det. Allt fler entreprenörer startar onlineföretag idag men för att komma igång och driva trafik till din webbplats är affiliate marketing något som du bör ha koll på.

Vad är affiliate marketing?

Affiliate marketing eller affiliatemarknadsföring är en marknadsföringsmetod inom digital marknadsföring. Inom ämnet finns det en säljande part som belönar en webbplats eller influencer med en provision för att driva trafik till säljande parts webbplats genom reklam.

Webbplatsen eller influencers som genererar trafik till säljande part kallas för affiliates och de får endast betalt när deras marknadsföring genererar en konvertering.

Affiliatemarknadsföring är en populär marknadsföringsmetod då det genererar en passiv inkomst online. Utifrån en rapport så uppskattas metoden vid 2024 ökas till 125 miljarder kronor- så det finns en hel del pengar att hämta inom området.

Inom affiliatemarknadsföring så finns det vanligtvis fyra parter involverade för att kunna utforma ett fungerande affiliateprogram. Det kan se ut så här:

  • Affiliates: De som promotar en produkt eller en tjänst
  • Konsumenten: De som köper en produkt eller tjänst
  • Nätverket: De som hanterar och förvaltar affiliates
  • Säljande part: De som skapat produkten

Affiliates

De som är affiliates kan även kallas för publicister och det är de som utgör själva kärnan i affiliatemarknadsföring. De hjälper företagen att marknadsföra sina produkter eller tjänster genom att skapa innehåll i deras kanaler i form av blogginlägg, videos m.m.

Om publicisternas publik/följare konverterar från dom till säljande parts landningssida får publicisten en provision. Det kan vara bra att veta att konverteringsmålen kan se olika ut beroende på vad säljande part vill åstadkomma. Det kan exempelvis vara att driva trafik till en viss landningssida för att konsumenterna ska genomföra ett köp eller fylla i ett formulär.

Konsumenten

För att de som är affiliates ska få utdelning och för att säljande part ska nu upp till sina mål så behövs konsumenter. Konsumentens roll i metoden är att de ska konvertera genom en handling t.ex. ett köp.

Nätverket

Att ha ett nätverk inom affiliatemarknadsföring är inte alltid nödvändigt men deras roll i metoden är att de fungerar som en mellanhand mellan säljaren och publicisten.

Nätverket förvaltar relationen mellan parterna och tillhandahåller tredjepartskontroller. Tredjepartskontroller är viktigt att ha koll på eftersom det sänker risken för att någon ska bli bedragen i mellan parterna.

Det är vanligt att vissa företag väljer att arbeta med affiliatenätverk då både tid och resurser saknas för att spåra och rapportera betalningar till affiliates. De ger också företag möjligheten till att kunna arbeta med fler affiliates eller publicister samtidigt genom nätverken.

Exempel på affiliatenätverk Adservice och Awin.

Säljande part

De som erbjuder en tjänst eller en produkt är den säljande parten och de erbjuder en provision till sina affiliates.

Ett exempel på säljande part kan vara att vi på Gigstr erbjuder en provision till våra affiliates som lyckas driva trafik till en jobbannons som vi har. Om kandidaten blir tillsatt för uppdraget får affiliate-partnern (eller tipsaren) ett arvode för tipset.

Person som ser över sin strategi på en anslagstavla

Hur fungerar affiliatemarknadsföring?

Det hela börjar med att ett företag vill uppnå något inom sin organisation och för att nå upp till sina mål kan de få hjälp av affiliates. Företagen kontaktar då den utvalda publicisten för en dialog om vad de behöver hjälp med och vad de kan erbjuda för provision om målen uppfylls.

De som är affiliates får endast utdelning när målen fullföljs och det kan vara allt från att driva trafik till en landningssida till att fylla i ett formulär. Allt inom affiliatemarknadsföring är prestationsbaserat, så för att de ska få betalt måste de leva upp till målen.

För att exemplifiera, säg att du driver en populär blogg om inredning där du har 100 000 läsare i månaden. Ett företag kontaktar dig för marknadsföra deras posters på din blogg för att de vet om att många potentiella kunder läser din blogg.

Som affiliate kommer du placera företagets länkar som leder till deras hemsida från ditt blogginlägg. Du kommer då få betalt när dina läsare vidtar en handling som att: klicka på länken du placerat på ditt blogginlägg.

Du som driver företag kan ha flera konverteringsmål så här är några vanliga modeller inom affiliatemarknadsföring:

  • Betalt per klick (PPC):  Handlar om att den som är affiliate får betalt för alla klick oavsett om det bara är ett lead eller leder till ett köp. Detta är normalt sett sällsynt att jobba med inom affiliatemarknadsföring då risken ligger på säljande part.
  • Pay-Per-Lead (PPL): Handlar om att den som är affiliate får betalt för varje lead som genererats åt säljande parts fördel. Att jobba med den här metoden innebär delad risk för båda parterna.
  • Pay-Per-Sale (PPS): Handlar om att den som är affiliate endast får betalt för varje köp som genererats åt säljande part. Den här metoden är den mest förekommande då all risk ligger på den som är affiliate.
    Om du tycker att prestationsbaserad marknadsföring verkar intressant, läs vårt tidigare inlägg om prestationsbaserad marknadsföring här.

Om du tycker att prestationsbaserad marknadsföring verkar intressant, läs vårt tidigare inlägg om prestationsbaserad marknadsföring (performance marketing) här.

Få experthjälp inom affiliate marketing

Behöver ditt företag öka leads till er hemsida genom affiliate marketing?
Isåfall kan vi på Gigstr hjälpa dig att hitta rätt kandidater för att hjälpa dig och ditt företag att sälja och marknadsföra er digitalt.

Bli en giggande organisation

Få en privat rådgivning kring hur ditt företag kan växa genom kraften i gigekonomin.

Klart!

Din förfrågan har skickats, vi återkommer snarast.
Oops! Something went wrong while submitting the form.