Gigorganisationen

Jobba med SEO - 5 stora fördelar för ditt företag

Helena Runér

Rekryteringsexpert

Följ oss på

LinkedIn logo

Många av dagens företag jobbar med SEO för att optimera sin försäljning och efterfrågan på SEO-specialister ökar allt mer. Men på vilka sätt är SEO gynnsamt? Läs vidare för att få reda på hur stor nytta du kan ha av SEO på ditt företag.

Vad är SEO?

SEO står för sökmotoroptimering. Syftet med SEO är att öka din webbsidas synlighet genom olika aktiviteter såsom sökordsanalys och länkbygge (link
building) för att din webbsida ska hamna så högt upp som möjligt i sökmotorers resultatsidor, såsom i Google. Med andra ord är SEO till för att göra din hemsida sökmotorvänlig. Detta görs genom att du optimerar hemsidan - vilket kan ske på olika vis. De vanligaste sätten är att skapa högkvalitativt och användbart innehåll samt optimera laddningstiden och mobilvänligheten på webbsidan.

Är det värt att lägga ner tid på SEO? Är det inte bättre att använda sig av annonsering, såsom Google ads?

För att besvara dessa frågor behöver vi först se vad SEO respektive sökmotorannonsering leder till. SEO leder till organiska sökresultat och med det behöver du inte spendera en enda krona. Sökmotorannonsering är, å andra sidan, en marknadsföringsmetod där du betalar en sökmotor för att få din hemsida högst upp i sökresultaten. Detta kan verka som ett smidigt och effektivt sätt att få många besökare till din webbsida. Det är dock inte så lätt som det verkar. En rapport från Google visar att de organiska sökresultaten får en väldigt stor andel besökare i jämförelse med sökresultat som kommer via annonser.

De fem första organiska sökresultaten på Googles förstasida står för 67,6 % av alla länkklick.

Läs mer om den intressanta rapporten här

Även en studie från Databox visar att digitala marknadsförare i USA ser fördelaktigt på SEO:

  • 70 % av marknadsförarna anser SEO att vara mer effektiv än sökmotorannonsering.
  • 61 % av marknadsförarna uppger att arbete med SEO är deras högsta prioritet inom inbound marketing.

Läs vidare om studien här

5 stora fördelar att jobba med SEO

1. SEO ökar ditt företags trovärdighet

En webbplats som rankas högt på sökmotorernas resultatsidor anses vara pålitlig av sökmotorerna, och detta ökar ditt företags trovärdighet bland kunder och potentiella kunder. Sökmotorannonsering kan också få ditt företag att hamna högt upp på resultatsidorna. Dessa resultat markeras dock som annonser och sökmotorerna behöver inte anse dessa som pålitliga. Med andra ord är SEO ett mycket bättre sätt att öka trovärdighet på.

2. SEO stödjer content

Content och SEO går hand i hand. Genom att skapa innehåll som är användbart för besökare i form av texter, bilder och videor kommer din webbplats ranka bättre i
sökresultaten. Se till att ditt innehåll är av hög kvalitet och optimerad för de sökord som du vill ranka för. Dessutom bör du uppdatera ditt innehåll regelbundet, då sökmotorer föredrar att visa nytt innehåll.

3. SEO kan hjälpa dig att nå fler människor

Medan sökmotorannonsering tenderar att fokusera på en specifik målgrupp, kan SEO hjälpa dig att locka olika typer av potentiella kunder oavsett vart de befinner sig i köptratten. Detta sker genom att du fokuserar på sökord istället för demografi, och på så sätt kan du locka fler besökare till din webbplats. Sökmotorannonsering brukar fokusera på en specifik demografi vilket kan leda till mindre antal besökare.

4. SEO förbättrar din webbplats användarupplevelse

SEO är också till för att förbättra användarupplevelsen på din webbsida. Detta gör du genom att skapa bästa möjliga innehåll för besökare men också genom att optimera din webbsidans laddningstid och mobilvänlighet. Alla dessa punkter påverkar din rankning på sökmotorers resultatsidor. Om du exempelvis har en webbsida med långsam laddningstid, kommer din webbsida att hamna längre ner i sökresultaten. Detta eftersom sökmotorerna läser av din webbsida och analyserar allt ifrån text- och bildinnehåll till tekniska problem, såsom brutna länkar.

5. SEO ökar potentiella kunders engagemang

Med en SEO anpassad webbplats ökar dina möjligheter att omvandla potentiella kunder till trogna kunder. Om du har en webbplats med innehåll som matchar besökarnas behov kommer de sannolikt att spendera mer tid på webbplatsen, vilket i slutändan kan leda till fler konverteringar och en ökad ROI.

Få hjälp av en SEO-specialist

Känner du att SEO kräver mycket av din tid? Oroa dig inte, vi på Gigstr har lösningen! Vi matchar dig med frilansare och jobbsökare som har stor expertis inom SEO. Här finner du alla våra skickliga SEO-specialister!

Bli en giggande organisation

Få en privat rådgivning kring hur ditt företag kan växa genom kraften i gigekonomin.

Klart!

Din förfrågan har skickats, vi återkommer snarast.
Oops! Something went wrong while submitting the form.