Gigorganisationen

Performance marketing - hur ökar det din konvertering?

Helena Runér

Rekryteringsexpert

Följ oss på

LinkedIn logo

March 9, 2022

Du som jobbar inom marknadsföring har säkert någon gång hört talas om termen “performance marketing”, men vad är det egentligen? Termen performance marketing tycks ha blivit förvrängd bland de som jobbar inom marknadsföring och många har olika uppfattningar om ämnet. Vi på Gigstr ska en gång för alla redogöra vad performance marketing är - varför det är viktigt och hur man jobbar med fenomenet.

Vad är performance marketing?

Viskleken känner de flesta igen; någon säger ett ord eller en mening och i slutet av kedjan så har ordet eller meningen blivit förvrängt. Performance marketing eller prestationsbaserad marknadsföring, är en marknadsföringsstrategi som allt fler företag använder sig av idag. Termen i sig är bred och kan användas inom olika grenar av marknadsförings- och reklambranschen.

Skillnaden mellan performance marketing och traditionell marknadsföring, exempelvis annonser i tidningar, är att du endast betalar utifrån hur annonsen faktiskt presterar. Om du som företag jobbar med traditionella annonser eller kampanjmetoder finns det ingen garanti på att du får den avkastning du önskar.

Som digital marknadsförare har du makten över annonserna om du jobbar med performance marketing. Det hela handlar om att öka trafiken till ett visst uppsatt konverteringsmål som du har och att identifiera förbättringsområden i annonserna för att maximera avkastningen (ROAS). Genom uppsatta konverteringsmål kommer du endast betala för när dina mål är uppfyllda och det kommer generera tre saker:

  1. Annonserna är inte lika riskabla
  2. Garantin för avkastning är högre (ROI)
  3. Du har kontroll över annonserna

Hur jobbar man med performance marketing?

Det finns flera sätt att jobba med performance marketing i och med att ämnet i sig är brett. För att jobba med det kan det vara bra att veta att det finns tre nyckelspelare i strategin och det är:

  1. Ett konverteringsmål som du vill uppnå
  2. En utgivare eller en samarbetspartner (affiliate-partner)
  3. En provisionssats som din affiliate-partner kommer att kunna ta del av

Som annonsör är det högst troligt att du någon gång kommer att söka dig till en affiliate-partner, exempelvis en influencer eller en utgivare. Här är det viktigt att du har konkreta konverteringsmål som du vill uppnå för att dina annonser för att dina samarbeten ska vara lönsamma.

Ett exempel på detta kan vara att du har som mål att öka din kundbas med 30 000 nya användare. För att uppnå det målet har du genomgått ett samarbete med en influencer som du tror är lämplig för din verksamheter.

Men hur vet annonsörerna egentligen vilket samarbete som genererat trafiken?

Jo, du som digital marknadsförare kan spåra trafiken genom koder eller länkar som din samarbetspartner har fått av dig. Anledningen till att samarbetspartnern får länkar eller koder är just för att du ska kunna se vem/vilka som är ansvariga för konverteringen.

Ni har säkert sett influencers som publicerat inlägg på Instagram med en text som lyder “I samarbete med ‘företagets namn’ så får du 10% rabatt om du anger koden ‘ADAM10’ i kassan”. Det är ingen nyhet att många företag gör samarbeten med influencers, enligt en studie från Awin så litar konsumenterna idag mer på influencers än själva varumärkena. Men det fanns en tid innan influencers och då annonserade företag via online-publicister som fortfarande är stora aktörer inom ämnet.

Hur du skapar en strategi för att jobba med performance marketing

1. Ha tydliga mål

Inom digital marknadsföring är det viktigt att ha konkreta mål för att kunna följa upp och optimera annonserna.

Fråga dig själv, vad är det som du och ditt företag vill åstadkomma egentligen? Det kan vara allt från att sprida varumärkeskännedom eller ökar försäljningen till nya kunder. När du definierat de mål som du vill uppnå kan du utveckla en annonsstrategi och bestämma vilka mätvärden som du önskar att spåra.

Om vi återgår till delen ovan där vi nämnde att du får 10% rabatt om du anger koden “ADAM10” i kassan. Dom slutsatserna som vi kan dra är att det företaget som givit influencers koden ADAM10, vill att användarna ska konvertera till deras hemsida och förhoppningsvis köpa något. I det här fallet skulle deras nyckeltal vara webbplatsklick och unika besökare. Läs mer om hur du kan jobba med e-commerce i vårt tidigare inlägg, Marknadsföringstips från e-handelsexperten.

2. Identifiera dina samarbetspartners

När du definierat dina mål är det dags att gräva efter online-publicister och influencers som har en publik som går i linje med din verksamhet. Anledningen till varför det är viktigt att samarbeta med rätt partner är för att annonserna ska vara relevanta och trovärdiga.

Tänk dig själva att jobba med en partner vars publik inte har samma intresserade baserat på vad ditt företag erbjuder. Visserligen så kan deras publik interagera på någon nivå men de kommer sannolikt inte konvertera till dina uppsatta mål.

Efter att du identifierat vilka samarbetspartners som är lämpliga för din verksamhet ska du kontakta dem för att höra om det finns ett intresse att genomgå ett partnerskap. I följande del av processen kommer ni diskutera dina mål och vad du kan erbjuda din partner samt provisionssatsen som samarbetspartner kan få.

Inom performance marketing jobbar vi mycket med Programmatic. Detta innebär att Istället för att en säljare manuellt köper annonser så köps annonserna av en teknisk plattform. Du som annonsör hanterar istället dina kampanjer och annonser i ett interface för att effektivisera din annonsering.

Exempel, du säljer fotbollsskor till fotbollsintresserade män. Istället för att lägga din annonsbudget på sportbladet där du förmodar att de sportintresserade männen finns. Istället så låter du de tekniska plattformarna hitta de sportintresserade männen åt dig, oavsett var de befinner sig på internet.

3. Tilldela dina annonser och kampanjer ID:n

Nu när du fastställt dina partnerskap är det dags att skapa länkar och koder som du ska dela med dina affiliate(s) för att kunna se vem som genererat konverteringar. För att du ska veta vem som orsakat en konvertering till din hemsida måste varje partner tilldelas en anpassad kod, ID eller UTM-parameter.

Notera att om du börjar med att skapa dessa manuellt så kommer du med tiden behöva förlita dig på ett program som skapar koderna, ID:n och parametrarna när du väl börjar att “skala upp”.

Vilka branscher jobbar med performance marketing?

De branscher som jobbar med performance marketing är de som främst kan erbjuda sina tjänster och produkter digitalt. De som jobbar med detaljhandel men även finans jobbar mycket med performance marketing.

Detaljhandeln står för 50% av all performance marketing på webben, finanssektorn för 35% följt av resebolagen på 7%

Läs hela studien som PMA (Performance Marketing Association) gjort 2018 om vilken sektor som främst jobbar med performance marketing här.

Men vilken sektor av de tre ovan har högst avkastning?

Många tror säkerligen att finanssektorn har högst avkastning eftersom att den sektorn grundar sig i pengar. Sen att termer som avkastning och return of investment (ROI) är förknippade med den sektorn gör det självklart i våra hjärnor att just den sektorn måste ha högst avkastning - men så är inte fallet.

Den sektorn som hade högst avkastning 2018 var inom detaljhandeln som låg på 73% följt av resebolagen som låg på 14%. Utifrån hur vår verklighet ser ut idag där allt är digitaliserat och världen globaliserad är det inte så konstigt att detaljhandeln har en sådan hög avkastning. En studie som Svenskarna och internet gjorde 2021 så har 9 av 10 handlat på internet. Läs hela studien här.

Alla branscher kan ha sin framgångar genom olika marknadsföringsstrategier online men i det hela handlar bara om att hitta sin plats på marknaden och rätt samarbetspartners för vara lönsamma inom performance marketing.

Verktyg som digitala marknadsförare jobbar med inom performance marketing

Utbudet av digitala verktyg har blivit allt fler genom åren. I dagsläget finns det ett antal olika program som digitala marknadsförare använder sig av inom performance marketing för att samla relevanta mätvärden. Vi har listat upp de mest populära programmen som digitala marknadsförare jobbar med:

  • Googles verktyg

Google har flera egna verktyg och program som är gratis och bra att använda sig av och är ett måste om man är en seriös digital marknadsförare. Verktyg som Google Analytics, Google Tag Manager och Google Search Console är bara några få av som man kan använda sig av.

  • Meta Business Suite

Meta eller tidigare känt som Facebook har ett eget verktyg, Meta Business Suite, där digitala marknadsförare kan jobba med kampanjer och skapa olika annonser. Man kan även publicera organiskt innehåll och göra olika mätningar på hur din annonsering och dina inlägg har presterat.

  • Hubspot

Hubspot är ett verktyg som många stora och små företag använder sig av. Programmet erbjuder flera olika funktioner som digitala marknadsförare har stor nytta av. Man kan synkronisera Google Analytics och Meta Business Suite till Hubspot vilket gör att digitala marknadsförare kan styra och se relevanta händelser direkt från Hubspot.

Vill du lära dig mer om vilka roller som jobbar med performance marketing och digital marknadsföring? Läs vår ultimata lista här.

Vill du också växa din verksamhet och öka din konvertering genom performance marketing? 

Isåfall kan vi på Gigstr hjälpa dig att hitta rätt kandidater för att hjälpa dig och ditt företag att sälja och marknadsföra er digitalt.

Bli en giggande organisation

Få en privat rådgivning kring hur ditt företag kan växa genom kraften i gigekonomin.

Klart!

Din förfrågan har skickats, vi återkommer snarast.
Oops! Something went wrong while submitting the form.