Giglivet

Jobba utomlands - inspireras av konsulten som jobbar på distans från Spanien

Isabella Windh

Giggande e-commerce manager

Följ oss på

LinkedIn logo

March 3, 2021

Gör som vår gigkompis, jobba från utlandet! Låt dig inspireras av vår konsult Ellen som sedan 2018 har jobbat som konsult åt större svenska bolag, men som nu tagit steget att lämna Sveriges kallaste månader för att jobba från sin balkong på solkusten i Spanien.

Jobba utomlands - bli inspirerad att ta steget du också!

Kanske kryper det i kroppen av bara tanken på att kunna lämna dina 4 väggar för att ta dig ut i vida världen så snart allt återgår till vad som brukades kallas det “normala”? Kanske har du efter ett år av pandemi, restriktioner och begränsningar i din tillvaro också fått nya perspektiv på vad som är viktigt i livet, och vad du vill ha mer av hädanefter?

Jobba varifrån du vill - bli konsult

Någonting hände när Covid-19-pandemin svepte över världen. Vi alla uppmanades till att jobba hemifrån i den mån det går. Det var till en början något som ansågs som en total omöjlighet. Sedan började allt fler ställa om och anpassa sin verksamhet till att övergå till digitala möten.

Bara under pandemins första månader hade svenskarnas distansarbetet ökat med hela 400 procent enligt denna undersökning från Sifo och Tele2. Samtidigt visar det sig att 83% av de svenskar som jobbar på distans tycker att det fungerar mycket bra (Svenskarna och Internet 2020). Många vill fortsätta att arbeta hemifrån i den mån det går. Vi själva, som arbetar i ett stort kontorshotell får ödmjukt erkänna att vi faktiskt har haft dagar då vi arbetar ännu mer strukturerat och får mer gjort när jobbar hemifrån och inte blir störda eller lockade av att hänga vid kaffemaskinen och kallprata var och varannan minut. Kanske känner du också igen dig, vem vet.

Vad vi vet, är att det är minst lika trevligt att hålla sig effektiv och ligga i fas med sina arbetsuppgifter, och att det går lika bra att kallprata i ett digitalt möte eller via telefon.

Några av de största fördelarna med att jobba och konsulta på distans är att du kan:

Här har vi listat de främsta fördelarna och nackdelarna med att konsulta och ger dig tips på vad du behöver tänka på - vare sig du har en dröm om  att konsulta från Sverige, Spanien eller Maldiverna.

Jobba utomlands men vara anställd i Sverige - går det?

Ja! Det fina med att vara sin egen chef som du i högsta grad är när du arbetar som konsult, är bland annat att du har möjligheten att bestämma själv var du vill jobba. För många svenskar är det en dröm att lämna svenskt regn och rusk bakom sig och starta ett nytt liv på solkusten. Men det stannar bara vid en dröm, vilket vi tycker är synd då det går minst lika bra att konsulta utomlands och ha en svensk anställning. Vi på Gigstr lägger t.ex. oss inte i var våra konsulter befinner sig, så länge du utför ditt uppdrag gentemot din uppdragsgivare.

Halleluja! Prisa internet och digitaliseringen, säger vi gigstrs...

En som har tagit sitt pick och pack och flugit ner till Alicante i Spanien, är Ellen som har giggat via oss sedan 2018. Som konsult funkar det minst lika bra att jobba från balkongen i Spanien som från lägenheten i Sverige. Allt som egentligen krävs är ett fungerande internet och en wifi-uppkoppling, säger Ellen.

Möt Ellen som konsultar från balkongen i Spanien

En av våra konsulter, Ellen, har gjort det många av oss drömmer om, nämligen att lämna Sveriges mörkaste månader för att bosätta sig halvårsvis i Alicante i Spanien.

Allt hon packade ner var i princip sin jobbdator och har sedan oktober 2020 jobbat från lägenheten i Spanien. Allt jobb sköts via digitala möten, mejl och telefonavstämningar med hennes kunder som befinner sig i Sverige - något som går alldeles utmärkt menar Ellen som dessutom känner att hon mår bättre, arbetar effektivare och får mer livskvalitet.

Ellen, berätta hur konsultlivet är?

Det är väldigt flexibelt, jag har möjlighet att jobba med flera uppdrag samtidigt och tycker det är jätteroligt. Bl.a. jobbar jag och ett konsultteam med att hjälpa företag med nya hemsidor, skapar marknadsplaner och marknadsstrategier, sköter marknadsföringen åt företag, hjälper till vid lanseringar och mycket mer. Vi är som en egen liten webbyrå, fast via Gigstr.

Tack vare att projekten är på distans kan jag gigga från Spanien, vilket är något jag alltid drömt om. Det kräver givetvis disciplin och att hålla regelbunden kommunikation med både konsultteamet och kunderna.

Är det någon skillnad på gigga med Gigstr som arbetsgivare och att ha en projektanställning på ett företag?

Största skillnaden skulle jag säga är att Gigstr hjälper mig att fakturera och betala ut min lön, vilket gör att jag slipper tänka på de bitarna och fakturera på egen hand. Det ger mig tid och energi att fokusera på det jag älskar - att projektleda och jobba i projekten!

Andra skillnader är att jag blir erbjuden olika möjligheter via Gigstrs plattform och behöver inte söka upp nya kunder lika frekvent som jag annars skulle behöva, och får ett fantastiskt stöd av Gigstr-teamet.

Hur ser en dag som giggande konsult ut?

Vilken bra fråga! Jag kliver upp tidigt på morgonen, går igenom mailen och lägger upp en plan för dagen. Som projektledare är jag ansvarig för att se till att jag och mitt konsultteam levererar i projekten, vilket gör att stor del av mitt arbete är att leverera och följa upp. Jag använder mig främst av datorn samt hoppar mellan möten med kunder och konsulter. Vissa dagar är lite längre och vissa dagar är lite kortare, vilket är en av sakerna jag verkligen gillar med konsultlivet - att jag kan planera mina dagar och ha frihet under ansvar. Det är också viktigt att inte glömma ta pauser och därför brukar jag ta en frisk powerwalk med hunden bland palmerna här i Spanien.

Varför skulle du vilja uppmana fler att joina din resa på att jobba utomlands?

Innan jag vågade mig utomlands för att jobba härifrån trodde jag att det skulle vara en utmaning att resa, se världen och samtidigt jobba, men att våga testa är det bästa jag gjort! Man behöver såklart planera och kan inte alltid vara lika spontan, men oj, vilket otroligt trevligt liv det är! Just nu är jag i Spanien, men vem vet vart jag åker härnäst?

Det viktiga är att jag har wifi, i övrigt är världen min arbetsplats och det tror jag många drömmer om!

Vad är det bästa med att konsulta?

Att kunna jobba med flera uppdrag samtidigt, ständigt utvecklas och få nya möjligheter genom olika kunder. Att samtidigt kunna ha frihet i mitt arbete, planera självständigt och alltid ha ett bollplank på Gigstr känns också otroligt bra!

Vilka tips vill du dela med dig av till våra nyfikna gigstrs?

Ingen kunskap eller erfarenhet är för liten. Om du är nyfiken på konsultlivet gäller det att våga tro på sig själv. Normalt sett är jag en väldigt oflexibel person som gillar att planera och hålla struktur, vilket jag inte trodde var möjligt som konsult. Men 5 år senare har jag bevisat för mig själv att jag kan kombinera dessa. “Vad är det värsta som kan hända?” brukar jag säga och det har tagit mig ända hit och det är jag både glad över, men också tacksam över att ha fått möjligheten via Gigstr.

Slutligen, varför har du sedan 5 år tillbaka använt Gigstr som din arbetsgivare och marknadsplats?

Mitt första konsultuppdrag på Gigstr var som fältsäljare. På den tiden var jag väldigt blyg. Under årens gång har jag tagit på mig väldigt många olika uppdrag, lärt känna många människor och utökat mitt nätverk. Under dessa år har jag också utbildat mig och har därefter fortsatt kunna gigga via Gigstr med konsultuppdrag som är kopplade till min utbildning.

Genom allt detta har Gigstr fortsatt ge mig möjligheter som konsult, vilket utvecklat mig både personligen och i karriären. Det är tryggt att veta att jag har Gigstr som stöd och bollplank oavsett uppdrag!

Att jobba utomlands - allt du behöver tänka på!

Tips för dig som vill bli konsult:

  1. Wifi/internetuppkopplingen, räkna med att det allt inte är som i Sverige.
  2. Informera din uppdragsgivare om att du kommer befinna dig utomlands.  Se till att ha framförhållning med att ordna transport hem till Sverige för eventuellt platsbundet arbete eller fysiska möten.
  3. Uppdraget sker på arbetsgivarens villkor. Ett jobb är alltid ett jobb och skall skötas även om du såklart kan ta dig ett dopp i det blå på lunchrasten om så önskas.


Drömmer du också om att jobba utomlands? Registrera en profil (det tar typ 1min) och gör dig sökbar för framtidens arbetsgivare.

Bli en giggande organisation

Få en privat rådgivning kring hur ditt företag kan växa genom kraften i gigekonomin.

Klart!

Din förfrågan har skickats, vi återkommer snarast.
Oops! Something went wrong while submitting the form.