Gigorganisationen

Kommunikationsbyrå - 7 tips för att välja rätt

John Karlsson

Kommunikationsexpert

Följ oss på

LinkedIn logo

December 11, 2020

Att välja kommunikationsbyrå, eventbyrå, reklambyrå, webbyrå, PR-byrå och mediebyrå kan kännas klurigt, framförallt med en liten budget. Gigstr, som hjälper marknadsavdelningar med att sätta ihop dream-team för att skapa sina egna kommunikationsbyråer, har därför sammanställt en guide med 7 saker att tänka på när du väljer kommunikationsbyrå.

Vad är en kommunikationsbyrå?

Först och främst, låt oss reda ut lite begrepp. Ordet kommunikationsbyrå är ett samlingsnamn namn för flera typer av byråer, till exempel:

 • Eventbyrå
 • Reklambyrå
 • Webbyrå
 • Mediebyrå
 • PR-byrå
 • Sociala medier-byrå

Många byråer väljer att benämna sig med något av dessa mer specialiserade namn. Namnen förtydligar vilken del av marknadskommunikationen byrån fokuserar på. Alla samlas under huvudkategorin kommunikationsbyrå.

Vad är då en fullservicebyrå?

Fullservicebyråer är de sista typerna av kommunikationsbyråer. De är, precis som de låter, breda och innefattar flera (eller i egen mening alla) av ovanstående specialistområden. För att lotsa er i valet av kommunikationsbyrå eller kommunikationsbyråer frågade vi vår kommunikations-räv John Karlsson om 7 saker du som företag bör tänka på när du väljer kommunikationsbyrå. Vad säger du John?

7 faktorer att tänka på i valet av kommunikationsbyrå

 1. Idéerna. Välj kommunikationsbyrå baserat på vilka idéer de presenterar för dig, inte baserat vad de har gjort tidigare. Att ha en hög kreativ höjd och innovationsgrad är såklart viktiga egenskaper hos en bra kommunikationsbyrå.
 2. Problemet. Idéer i alla ära men löser de mitt problem? Har de förstått min utmaning?
 3. Proaktiviteten. Att lösa en befintlig utmaning är förstås jättebra. Vad som dock verkligen skiljer agnarna från vetet är om din kommunikationsbyrå proaktivt kan identifiera utvecklingsområden och vågar utmana ert synsätt. Ofta behövs professionella, externa ögon för att t.ex. nå ut med er kommunikation till kunder och konsumenter.
 4. Intresset. Brinner mitt byrå-team för min produkt eller tjänst? Att ha ett intresse för det man jobbar med leder både till högre engagemang, ökad förståelse och i slutändan bättre resultat.
 5. Relationen. Du ska jobba nära din kommunikationsbyrå. Kommer ni kunna ha en konstruktiv kommunikation? Kommer du se fram emot att ringa upp din motpart en måndagsmorgon?
 6. Flexibiliteten. Det går fort på en marknad i ständig rörelse. Är din byråpartner snabbfotad, agil och flexibel nog att kunna skala upp och ner med? Det hoppas jag. Glöm dock inte att det finns två sidor av myntet - att förvänta sig full flexibilitet och snabba svar från din kommunikationsbyrå innebär förväntningar på motsvarande dedikation från din sida. Det är ett givande och tagande, precis som i vilken relation som helst.
 7. Bredden. Är du säker på att du bara behöver hjälp med uppgift X? Att ha en kommunikationsbyrå som kan erbjuda ett brett erbjudande gör att du kan koordinera allt fler marknadsaktiviteter med samma kontaktperson, vilket sparar dig både tid, svett och pengar. Kampanjer och kommunikation har kräver ofta flera tochpoints och kanaler - alltifrån event och butik till sociala medier och site. Se även till att din kommunikationsbyrå har geografisk täckning så att du med deras hjälp kan täcka alla dina nuvarande och kommande marknader.

Hur får man 100 kommunikationsbyråer i 1?

Med Gigstr får du hundra kommunikationsbyråer i en. Vi har samlat över 25 000 konsulter, frilansare, team och byråer i samma community. Detta gör att du alltid kan få din kommunikationsutmaning löst av ett dedikerat och intresserat team, med rätt kompetens, på rätt plats - allt med en och samma kontaktperson.

Boka en behovsanalys med våra kommunikationsexperter här eller genom formuläret nedan!

Bli en giggande organisation

Få en privat rådgivning kring hur ditt företag kan växa genom kraften i gigekonomin.

Klart!

Din förfrågan har skickats, vi återkommer snarast.
Oops! Something went wrong while submitting the form.