Giglivet

Lär dig prioritera och få mer gjort på kortare tid!

Isabella Windh

Giggande e-commerce manager

Följ oss på

LinkedIn logo

March 26, 2021

Guiden för dig som vill lära dig prioritera, strukturera och effektivisera din arbetsdag! Upplever du det svårt att veta i vilken ände du ska börja när du har fått uppgifter? Hur hushåller man enklast med din tid och energi? Lär dig prioritera, jobba smartare och bli mer effektiv!

Tid är pengar, så prioritera din tid!

Vi har listat några good-to-knows, tips och råd för hur du jobbar smartare och blir effektivare.

 • Fokusera, sätt klockan och ta små break för att hålla kropp och knopp i schack!
 • Planera in det viktigaste först, inklusive pauser.
 • Bli ett med projektplanering: Skaffa dig bra verktyg för att få översikt, struktur och effektiv projekthantering.
 • Skaffa dig rutiner, och håll dig till dessa!
 • Struktur är a och o. Utvärdera och anpassa.
 • To-do-list, Gör tydliga listor och scheman.
 • Håll koll på dina deadlines!
 • Kommunicera - gärna, ofta och utan att linda in det allt för mycket. Kom till sak.
 • “Ge och ta” - våga be om och ta hjälp
 • Tro på dig själv, du har en talang som efterfrågas. Självklart kommer du uppleva hinder och känslan av lite motstånd på vägen, men efter regn kommer...!

Lär dig prioritera din tid på jobbet

Vi vet att det i början kan kännas som att man vill vara överallt och ingenstans, hjälpa till och komma med lösningar. Kanske vill man som ny på jobbet flagga för att “hallå gänget, här kommer er nya grymma kollega som är supertaggad på att göra stordåd”.

Men det kanske inte alltid är uppskattat alla gånger då det kan missuppfattas som att man försöker att styra om i organisationen. Ja, såvida inte det är din primära uppgift såklart. Fokusera på din huvuduppgift och se till att det är tydligt vad din prestation mäts på. Fråga din uppdragsgivare eller konsultchef om det finns några oklarheter. Se till att du har förstått vad som behövs göras nu, imorgon, och framöver.

Så här prioriterar du smartare!

Tänk efter vilka arbetsuppgifter du har tackat ja till, vilka du också som konsult primärt är där för att utföra. Med andra ord, håll dig inom ramarna för de arbetsuppgifter och villkor som du har fått. Och givetvis kan du därefter göra det där lilla extra.

Prioritera din tid baserat på vad som är viktigast på kort och lång sikt

Bolla med din konsultchef eller uppdragsgivare så att ni båda är synkade.

Var inte rädd för att din ambitionsnivå inte kommer att lysa igenom “bara” för att du gör det du har blivit tillsagd eller åtagit dig att göra. Du kommer att leverera och prestera ändå, det handlar bara om att lära sig jobba smartare, ta betalt för allt merjobb som inte ingår i ditt anställningsavtal och hushålla med din energi.

Spana gärna in våra bästa tips och råd, för hur du lättast kommer in gruppen, teamet och framförallt i uppdraget som du tagit dig an som den grymma giggare du är (eller kanske har tänkt att bli?).

4 digitala tips för dig som vill få mer gjort på kortare tid

1. Ha dagliga digitala möten, telefonavstämningar, korta briefmöten för att stämma av.
2. Skaffa ett digitalt rum, där du och företaget kan hålla er ajour om hur det går för vardera av er. Något som förmodligen kommer att hålla er motiverade och uppdaterade om hur alla mår, hur det går för er, och framförallt vart ni är påväg.
3. “Det digitala kallpratet” - bjud in till en digital frukost där ni samtalar över en kopp kaffe om ni inte har möjlighet att hänga vid kaffemaskinen.
4. Avsätt tid i din kalender för att hinna förbereda dig inför mötet, avstämningen, eller med frågor som du behöver ha svar på.

Ska jag prioritera möten, mina arbetsuppgifter, eller att kallprata?

Vi förstår att det kan kännas svårt att vara alla tillags och leverera på topp överallt. Utöver våra ovanstående tips och råd så vill jag påstå att nedanstående tips är riktigt bra ess att ha rockärmen för att snabbt komma in i gänget!

Prioritera möten - prioritera att vara social

Boka in personliga videomöten på tu man hand, för mer personliga, avslappnande catch-up-möten. Det vinner ni alla på.

Bjud in dig själv i den mån det går, så kan det vara schysst att känna att man är en del av gänget, så försök att bjuda in dig själv så att du blir en i teamet. Om ni jobbar på distans kanske det kan vara bökigare att bjuda in sig själv på en spontanlunch.

Jag har ett bra tips till dig...

Kanske saknas det befintliga gruppchattar på företaget idag, ja men se då till att du tar tag i det. Sätt ihop små mötesrum och skaffa gruppchattar där ni inkluderar åtminstone du arbetar med. (Nej, det kanske inte ingår i dina huvudsakliga arbetsuppgifter, men se det som ett sätt att visa upp att du värnar om teamet, vill hålla dig ajour och samtala med dina kollegor.)

Det jag vill komma till att jag förstår att det kan upplevas som att en nackdel med att konsulta är att du kan känna dig ensam. Det kanske upplevs som mycket mailande fram och tillbaka, så kanske det är lätt att känna att de som du kommunicera med bara känns som “virtuella personer”.

Så gör därför det bästa av det, och föreslå att få bjuda in till ett digitalt kaffehäng där ni kan dricka kaffet ihop och knapra på en kaka ihop. Ja, om ni inte jobbar under ett och samma tak då. Då förutsätter jag att du går och knackar på dörren.

Önskar du få mer pepp så kan du läsa mer om hur du snabbare kommer in i teamet och vilka nybörjarmisstag du bör undvika.

Peppa och engagera teamet...

Hitta ett enkelt sätt att kommunicera där ni kan lyfta dagens höjdpunkt, vilket såklart kan vara både små som stora grejer. Hela tanken är att hålla er engagerade, inspirerade och närvarande. Det håller engagemanget igång och positiviteten, vilket gynnar alla parter. Inte minst när vissa dagar känns tuffare än andra.

Prioritera din och andras tid väl! Prioritera att nätverka!

Visst är det väl trevligt när någon har sett till att företaget har aktiviteter som exempelvis en afterwork, ni styr upp en digital fredagsquiz, eller går på det årliga julbordet tillsammans? Men också de där spontana som när någon knackar på dörren (eller drar iväg ett meddelande i gruppchatten) om att kl. 10.00 då är det dags för kafferast. Eller någon annan kanske alltid är den som föreslår att ni ska kan ta mötet över en promenad? Eller någon annan som föreslår att ni borde ta lunchrasten till att träna tillsammans?

Den där någon…. vem är det på ditt företag eller i din omgivning?

Fundera över den frågan. Kanske kan det vara du som blir den där uppstyrda “doo-ern” som fixar och donar. Vi alla gillar ju ändå den där som bara axlar ansvar och ser till att det händer något.

Jag brukar tänka så här, att när man är ny som konsult på ett uppdrag kan det ju också vara ett ypperligt tillfälle att visa framfötterna och axla det där ansvaret som man hela tiden förväntar sig att någon annan ska göra.

Se det som en fantastiskt fin chans till att lära känna de du arbetar med.

Att nätverka för mycket, det kan du aldrig göra!

Vem vet, kanske lär du känna någon som känner någon, som behöver ha din expertis? Och helt plötsligt har du ett nästa giguppdrag att ta dig an.

Se det som en chans till att lära känna de du arbetar med. Att nätverka för mycket, det kan du aldrig göra!
Vem vet, kanske lär du känna någon som känner någon, som behöver ha din expertis? Och helt plötsligt har du ett nästa giguppdrag att ta dig an.

“Se så, ut och nätverka med dig! Hur du gör det spelar mindre roll!”

Prioritera att ha kul på jobbet! Det är ju (typ) ditt andra hem.

Nedan följer mina tips på hur du på enkla sätt ser till att ni har kul på jobbet!

 • Frågequiz som t.ex Kaahot.com - det gillar vi! Det är till exempel ett utmärkt sätt att umgås på, eller varför inte stämma av så att gruppen är inkluderade i vad som behövs göras genom att ställa frågorna direkt i appen som alla får svara på (så vet du om informationen har gått in eller inte)
  Eller varför inte vara så pass kreativ så att du använder Kaahot - till att introducera dig själv, genom att be uppdragsgivaren/teamet att svara på frågor som de tror stämmer om dig själv. Var kreativ, tänk utanför boxen och gör vardagen rolig!
 • Träna tillsammans. Ta ett lunchbreak, koppla bort allt som rör jobb att göra. Bege er ut i en park, och träna tillsammans eller gå en promenad och ta en takeaway kaffe.
 • Kafferasten - lär känna dina kollegor  - Styr upp ett digitalt häng eller prioritera ett skönt kaffehäng med dina kollegor och skippa att prata om jobbet och fokusera på att lära känna varandra. Tänk för dig själv att varje dag så ska du ha lärt dig någonting nytt om din kollega.
 • Försök att uppmärksamma det lilla i det stora. Samtalar du med din kollega och du frågar vad hen har för intressen, och du får koll på att din kollega har innebandyträning ikväll vilket är det roligaste han vet. Ja, men se då till att dagen därpå hur det har gått. Att lägga de där små detaljerna till minnes, det är uppskattat!

Nu vill vi höra mer om hur du tar för dig på, så låt oss börja med att (om du inte redan har gjort det) joina Gigstr på LinkedIn.

Viral kram,
från en gigstr till en annan.

Prioritera i all ära, men prioritera så att rätt uppdragsgivare hittar till dig. Registrera din frilans- eller jobbsökarprofil på Gigstr så att uppdragsgivare och Gigstrs egna rekryterare kan kontakta dig med jobbförfrågningar. Det tar 1 minunt - testa själv!

Bli en giggande organisation

Få en privat rådgivning kring hur ditt företag kan växa genom kraften i gigekonomin.

Klart!

Din förfrågan har skickats, vi återkommer snarast.
Oops! Something went wrong while submitting the form.