Gigorganisationen

Rekrytera med rekryteringsföretag - 5 tips för en lyckad rekrytering

Helena Runér

Rekryteringsexpert

Följ oss på

LinkedIn logo

December 8, 2020

Rekrytering handlar om att attrahera och anställa rätt person för en roll. Att rekrytera sköts av rekryterare eller rekryteringsföretag. Rekryteringsprocesser innefattar ofta dessa 4 steg…

Rekryteringsprocessens 4 steg

  1. Skapa och sprida en rollbeskrivning
  2. Hitta och attrahera rätt kompetens
  3. Sortera ut rätt kandidat ur urvalet
  4. Enas om anställningsformer med kandidaten

För att rekryteringsprocessens 4 steg ska resultera i en lyckad rekrytering behöver du en tydlig rekryteringsstrategi. Här följer Gigstrs rekryteringsexpert, Helena Runérs, 5 tips för en lyckad kompetensbaserad rekrytering. Helena, du som är en erfaren rekryterare, vilka är dina topp 5?

5 tips för en lyckad rekrytering

  1. Skapa en attraktiv jobbannons. Det finns studier som visar att rollbeskrivningar med ett tidigt och tydligt “what's in it for you” för jobbsökaren får över 3 gånger så många kvalificerade ansökningar. Se därför inte bara på din jobbannons som en kravspecifikation på kandidaten, utan framförallt som ett sätt att marknadsföra din tjänst till denne.
  2. Se till att din rollbeskrivning matchar lönenivån. Att sätta för höga förväntningar till för låg lön är ett misstag som kan kosta dig mycket tid och ansträngning. Ta reda på vad en marknadsmässig lön är för rollen (se t.ex. Unionens söktjänst) samt fundera på vad du kan tänka dig att tumma på om du inte har budgetutrymme att vara flexibel med lönenivån. Kanske måste man inte kunna alla världens kodningsspråk, ha gått på både Harvard och Cambridge och ha 10+ års relevant erfarenhet på samma gång...
  3. Glöm inte de mjuka värdena! Ni ska ju bli kollegor, då måste ni förstås trivas med varandra. Vad erbjuder ni för företagskultur? Vad ser ni att de sökande bör uppskatta för att trivas? Det finns flera bra personlighetstester för att sen objektivt kunna bedöma personlighetsmatchen.
  4. Håll kandidaterna varma. Tappa inte kandidaternas intresse - de befinner sig antagligen i andra rekryteringsprocesser samtidigt. Kontinuerlig uppföljning gör att kandidaterna känner sig uppskattade och minskar risken att de försvinner till andra arbetsgivare utan förvarning.  
  5. Ta experthjälp! Felrekryteringar är kostsamt - både i pengar, tid och motivation. Ta hjälp av rekryteringsproffs för att undvika detta och garantera rätt person för rätt roll. Att ha en extern part som hanterar delar av rekryteringsprocessen, istället för att den helt sköts av rekryterande chef, kan dessutom minska risken för diskriminering och homogenisering.

Vill du ha hjälp med din rekrytering? Gigstr, med Helenas team av rekryteringsexperter i spetsen, erbjuder Sveriges kanske mest flexibla kompetensbaserade rekrytering. En vanlig lösning är att först hyra in sin talang för att sedan, om det visar sig vara en match, gratis rekrytera talangen. 100-tals svenska företag har använt sig av Gigstrs flexibla personallösningar och vi hjälper förstås jättegärna även dig!

Boka en gratis e-konsultation med Gigstrs rekryteringsexperter här eller fyll i formuläret så hör vi av oss!

Bli en giggande organisation

Få en privat rådgivning kring hur ditt företag kan växa genom kraften i gigekonomin.

Klart!

Din förfrågan har skickats, vi återkommer snarast.
Oops! Something went wrong while submitting the form.