Gigorganisationen

Distansarbete & kontorskultur - få 5 effektiva tips på hur du förenar dem!

Helena Runér

Rekryteringsexpert

Följ oss på

LinkedIn logo

February 28, 2022

Under februari släpptes äntligen restriktionerna och anställda kunde återigen få komma tillbaka till kontoren. Men har de gjort det? Vill de det? Hur ska du som arbetsgivare tänka när du vill återuppbygga din kontorskultur samtidigt som att intresset för distansarbete är här för att stanna?

Distansarbete i siffror

Corona-pandemin tog alla på sängen. Miljontals runt om i världen fick göra en stor omväxling och vända sig till distansarbete. Sverige var ett av de länder där distansarbete ökade markant. Sifos mätning från år 2020 visar att yrkesgrupper som haft möjlighet att jobba hemifrån spenderade 14 procent av sin totala arbetstid på distans före pandemin. Denna siffra ökade till 60 procent i november 2020. Ta del av all distansarbetesstatistik från Sifos viktiga mätning här.

Hybridarbete föredras i Sverige

Men vad tycker anställda om distansarbete? I en undersökning gjord av Netigate i slutet på år 2021, där över 2000 heltids- och deltidsanställda deltog, kan vi se att över 70 procent av deltagarna vill jobba både hemifrån och på arbetsplats efter pandemin. Med andra ord vill de framöver ha ett hybridarbetssätt. På frågan om de kan tänka sig att enbart ha distansarbete efter pandemin svarade närmare 40 procent “Ja”. Vidare kan vi se att flexibilitet är något som efterfrågas och förväntas att finnas efter pandemin.

75% vill att företaget de jobbar på ska bli mer flexibla när det kommer till arbete som utförs från hemmet.
79% av alla respondenter tror att företag kommer att vara mer flexibla efter pandemin.

Läs hela Netigates stora undersökning här!

Främsta fördelarna med distansarbete

Intresset för distansarbete är stort. Detta kan även två studier från Västra Götalands Region konstatera (se studierna om fördelarna med distansarbete här). I studierna har forskarna intervjuat 53 anställda i regionen och kommit fram till olika faktorer varför distansarbete har fått ett ökat intresse. De främsta anledningarna till att distansarbete är av intresse hos arbetstagare är:

  • Bättre individuell produktivitet
  • Lättare att integrera fysiska aktiviteter
  • Mer tid över till familjevardag

Detta innebär de anställdas ökade krav på flexibilitet för dig som arbetsgivare

Det är nya tider och mycket har förändrats. Pandemins restriktioner är ett minne blott men dess efterverkningar känns av. Många vill inte längre jobba på enbart sina arbetsplatser. Men samtidigt som kraven på flexibilitet har ökat, råder det en oro bland arbetsgivare att bli av med sin kontorskultur. Men bara lugn, du behöver inte oroa dig! Det finns sätt att bevara din kontorskultur samtidigt som du ökar möjligheter till distansarbete.

Remote hybrid

Vi på Gigstr har under flera års tid varit experter på att tillföra arbetskraft till diverse företag. En stor del av våra gigstrs har varit på uppdrag där de har arbetat på kontor samtidigt som de har haft stora möjligheter till distansarbete. Vi kallar arbetssättet för remote hybrid. Arbetssättet är hybrid på så sätt att arbetsuppgifterna kan utföras både som distansarbete och kontorsarbete. Detta arbetssätt tillför den typ av flexibilitet som efterfrågas av dagens anställda. Det finns dock flera punkter som du behöver ha i åtanke för att lyckas ha ett framgångsrikt hybridarbetssätt. Därför har vi på Gigstr kommit fram till 5 effektiva tips.

5 effektiva tips för att kombinera distansarbete och kontorskultur

  • Gör en översikt över ert nuvarande schema och arbetsuppgifter. Vilka dagar i veckan är bäst att vara på kontoret och vilka dagar kan ägnas till distansarbete? Ta fram ett nytt schema utifrån dessa parametrar.
  • Stirra dig inte blind på att ha en jämn fördelning mellan distansarbete och kontorsarbete. Det viktigaste är inte att ha en exakt, jämn fördelning utan snarare att kunna anpassa till företagets behov av flexibilitet samt bevara en kontorskultur. Fråga därför dina medarbetare hur pass bekväma de känner sig med att ha distansarbete respektive kontorsarbete.
  • Alla kommer inte tycka likadant. Vissa vill ägna mer tid åt distansarbete medan andra hellre vill vara på kontoret. Här behöver du som arbetsgivare se över om alla verkligen behöver vara på kontoret under samma tid. Många gånger behöver de inte det! Med dagens utvecklade digitala verktyg, såsom Zoom, kan alla vara med och jobba tillsammans.
  • Ta till god vara på digitala verktyg! Ha fler gemensamma digitala möten på en kontinuerlig basis. Dagliga Scrum-möten är ett bra sätt att hålla kontakten och kolla läget på hur arbetet mellan kollegorna fungerar. Genom att aktivt jobba utifrån scrum-metoder så får både du och dina kollegor en “heads up” om hur era projekt ligger till. Detta medför att alla som är involverade i ett projekt har en klar uppfattning om vad som behövs göras.
    Läs mer om hur scrum-möten fungerar här.
  • Genom olika typer av digitala aktiviteter kan du bevara din företagskultur. Lätta upp stämningen med att anordna enklare och roligare mötesformer. Du kan exempelvis anordna digitala AWs, fikapauser eller varför inte ha ett online-quiz för hela teamet?

3-2-modellen för hybridarbete

På Gigstr har vi valt 3-2-modellen, där åtminstone tre dagars arbete utförs från kontoret och två av veckans arbetsdagar kan göras på distans. Det ger oss möjlighet att bygga en fysisk kontorskultur samtidigt som vi kan erbjuda våra kollegor flexibilitet.

Vi kan förstås inte nog poängtera vikten av en stark företagskultur och hur fysiska och/eller digitala upplevelser hjälper dig att skapa en kultur där alla medarbetare (oavsett om de är tillsvidareanställda, konsulter eller frilansare) skjuter mot samma mål och finner ett syfte och gemenskap.

Så här såg det t.ex. ut när Norrsken House, tillsammans med projektledare och personal från oss på Gigstr, arrangerade en nykter "Morning rave"-fest för att välkomna medlemsföretag tillbaka till kontoret:

Ett nyktert "Morning Rave" på Gigstrs arbetsplats Norrsken House i Stockholm. Foto Carl-Philip Dickman

Sätt upp en plan för distansarbetet

Distansarbete och hybrida arbetssätt är här för att stanna. Vi på Gigstr ser dessutom en tydlig trend där allt fler föredrar att ha frilansjobb jämfört med en traditionell anställning. Frilansjobb görs i ännu högre utsträckning på distans, vilket ytterligare ökar behovet för ditt företag att skapa en plan för hur ni väljer att hantera distansarbete. Skapa dig därför ett upplägg som passar just er och era fastanställda och frilansande kollegor. Vi hjälper förstås gärna till! Här bjuder vi t.ex. på en guide för hur du onboardar nya anställda på distans.

Vill du också bli en organisation som kombinerar det bästa av den fysiska och digitala världen? Signa upp för en konsultation genom formuläret nedan eller läs mer om vårt superflexibla bemanningserbjudande här!

Bli en giggande organisation

Få en privat rådgivning kring hur ditt företag kan växa genom kraften i gigekonomin.

Klart!

Din förfrågan har skickats, vi återkommer snarast.
Oops! Something went wrong while submitting the form.