Gigorganisationen

Marknadsföringstips från ehandelsexperten Isabella!

Alexander Åström

CMO

Följ oss på

LinkedIn logo

May 6, 2021

Få tips inom e-handel och marknadsföring av E-commerce Managern själv. Läs Isabellas hacks och ta reda på hur du kan lyfta din e-handel och marknadsföring!

Isabella Windh är en frilansande konsult hos Gigstr och är utbildad E-commerce Manager. Låt oss höra mer om Isabella och hennes främsta marknadsföringstips till din ehandel!

Varför är marknadsföring så viktigt för företag att tänka på?

Digitaliseringen går framåt i rasande takt!

För ett företag att läsa på om olika digitala verktyg som exempelvis SEO, SEM, IT- och analyssystem kräver både tid och ett ständigt lärande. Det krävs att man hänger med i svängarna och förstår den digitala transformationen som alla företag redan genomgår eller står inför.

Om ni som företag ställer er frågor som “Var vill vi vara om 5 år? Var tror vi att våra konkurrenter är då? Hur tror vi att vår bransch och marknad ser ut då? Vad kan vi göra idag för att påverka hur konkurrenskraftiga vi är i framtiden?” Mitt enkla svar är att anlita någon som har ett övergripande helhetsperspektiv, besitter kompetensen och är genuint intresserad i att hålla sig ajour om vad senaste nytt är inom digitalisering. Det blir värt det!

Ni kan anlita och rådfråga mig innan ni fattar ett beslut och då kan ni också få ett förslag att ta ställning till. Det viktiga är att företaget har ambitionen att genomgå förändringen till en digitaliserad framtid, som idag är en självklarhet för alla företag, men tyvärr inte alla nått dit ännu.

Jag tänker ofta utanför boxen och kan ge värdefulla tips, ger dig frågeställningar att tänka över och när vi känner oss redo för nästa steg, kör vi vidare i den riktning du, ditt företag och jag tror mest på! Du slipper uppfinna hjulet på nytt och bli omkörd av konkurrenterna, du får ett tryggt bollplank och kan växa effektivt!

Hur ska företag göra för att lyckas med sin marknadsföring?

Mitt främsta tips är att inte stirra sig blind på att det är en enskild åsikt om exempelvis design och funktioner som spelar roll. Det handlar inte om den personliga åsikten och att en e-handelsansvarig tar fram content som denne personligen tycker är fint. Ta ett exempel, om du personligen gillar shabby chic inredning och "carpe diem"-texter, så kan du inte använda din personliga stil i typsnitt, content, färgval, struktur på sajten om det inte är i symbios med vad företaget säljer. Så tänk bort dina personliga åsikter, betänk vem du kommunicerar till och ha alltid användarvänligheten i bakhuvudet när du tar fram content eller genomför förändringar.

Det är målgruppen det handlar om.

För att hantera detta är det bra att genomföra en målgruppsanalys med regelbundna mellanrum för att alltid ha en förståelse för vem din kund är. Gör det innan du börjar genomföra stora förändringar - de får en betydligt bättre effekt om du faktiskt känner din målgrupp.

Vad är dina främsta tips till företag som vill tillämpa strategier inom e-handel och marknadsföring?

Att du som företag måste förstå att resultat inte kommer över en natt. Den som säger det ljuger! Att synas online och få dina kunder att konvertera tar tid och det kräver ett kontinuerligt arbete. Det är många parametrar som spelar in om du vill få kunderna att konvertera eller t.ex. signa upp sig i nyhetsbrev. Att få kunden att göra som du och ditt företag vill är den största utmaningen som finns.

Ta SEO som exempel. Att börja jobba med sökmotoroptimerat innehåll kräver tid, engagemang och analysarbete men kommer långsiktigt att ge fantastiska möjligheter! Jobbar du rätt med SEO kan du driva in trafik och leads utan annonsering, som du kan konvertera till att bli kund hos just dig.

Berätta om vilka klassiska misstag företag gör inom marknadsföringsprojekt?

Att vara tidsoptimist! Att genomföra förändringar och uppgifter leder ofta till att det kommer upp problem på vägen som måste lösas innan nästa uppgift kan slutföras. Detta gör att deadlines ofta inte följs som det var tänkt och därför är det viktigt att båda parter har förståelse för att ett projekt kan ta längre tid än beräknat.

Hur kan du eller någon i din roll få företag att undvika dessa klassiska misstag?

Vara tydliga kravställare, fråga om något är oklart. Ha helikopterperspektiv och bli mer insatt inom flera delar av projektet så att alla inblandade är enade i att de vet vad det slutgiltiga målet är och vad uppdraget ska resultera i när du lämnar uppdraget som konsult. 

Vad får företag inte missa när de ska ta sig an marknadsföring?

Att förstå att resultat kommer inte över en natt. Det kräver även att ni är lyhörda för att extra timmar för att genomföra uppdraget kan vara aktuellt, såvida du inte från början har en glasklar och specifik kravlista på vad som ska göra.

Att önska få hjälp med något, utan att ha ett specifikt mål eller tillvägagångssätt för hur de ska utföras är den stora utmaningen för en konsult. Detta leder ofta till att fler timmar behöver debiteras. Se till att t.ex. ha så mycket material om företaget som möjligt klart och att alla inlogg till olika system, program, datorer, servrar, kalendrar eller kommunikationsverktyg är på plats, så att arbetet kan fortlöpa som önskat. En förutsättning för ett lyckat projekt är lika väl som att jag förbereder mig väl som att du som företag har förberett så mycket som möjligt. Och att vi snabbt kan få tag på varandra, då det oftast är kortare frågor som man vill stämma av och få besvarade, som annars kan göra projektet stannar upp.

Vad kan du hjälpa till med inom e-handel och marknadsföring Isabella?

Jag är en idéspruta som är verksam inom e-handel, digital marknadsföring och affärsutveckling. Jag tar både fram tydliga kravställningar och förslag för att öka din hemsidas konvertering. Jag identifierar och konkretiserar förslag och skapar en åtgärdsplan på vad ni som företag behöver göra för att växa och stärka er position på marknaden. Det gör jag med hjälp av ett helikopterperspektiv jag anammat under min E-commerce Manager-utbildning.

Copywriting är något jag själv vågar påstå att jag är grym på! Det kan handla om SEO-texter, blogginlägg och nyhetsbrev, men framförallt att kommunicera och publicera content för olika företags hemsidor, e-handel och sociala medier.

Jag har skolats i ett omni-channel-tänk, där alla kanaler ska jobba enhetligt. Genom detta ökar du din varumärkeskännedom, trafik och konvertering. Mitt största fokus är online där kundpsykologi har hjälpt mig precisera rätt innehåll till rätt besökare.

Kort och gott, gillar jag att jobba lösnings- och resultatorienterat. Jag jobbar gärna som företagens digitala rådgivare, som inte bara snackar utan också tar action och ger resultat!

Tack Isabella för att du delat med dig av dina insikter i marknadsföring, tack för alla dina goda råd inom marknadsföring!

Är ditt företag behov av hjälp?

Vänta inte längre, se frilansaren och ehandelsexperten Isabellas profil på Gigstr och anlita henne idag!

Bli en giggande organisation

Få en privat rådgivning kring hur ditt företag kan växa genom kraften i gigekonomin.

Klart!

Din förfrågan har skickats, vi återkommer snarast.
Oops! Something went wrong while submitting the form.