Gigorganisationen

Populära titlar inom digital marknadsföring - den ultimata listan!

Isabella Windh

Giggande e-commerce manager

Följ oss på

LinkedIn logo

April 16, 2021

Undrar du kanske också vilka roller, titlar och arbetsuppgifter som gäller inom digital marknadsföring? Kanske undrar du också hur du matchar rätt titel med rätt kandidat? Vi guidar ditt företag!

Olika titlar och roller inom marknadsföring

Låt oss börja med att klargöra vad marknadsföra är. Marknadsföring som känt ett begrepp för de aktiviteter ett företag gör för att nå ut med sina erbjudanden till befintliga och potentiella kunder.

I takt med digitaliseringen så har allt fler företag börjat satsa på att nå ut genom digitala plattformar. Därför har också digital marknadsföring blivit allt mer populärt att använda sig av.

Vad kan en person med titeln marknadsförare arbeta med?

Att bara säga att man jobbar med marknadsföring kan för gemene man upplevas luddigt. När ett företag annonserar ut ett jobb med tituleringen “Vi söker en marknadsförare” förstår man allt för ofta inte vad rollen innebär bara genom att läsa titeln. Det beror på att marknadsföring är så brett, med varierande arbetsuppgifter och arbetsområden som man kan verka inom.

Vad gör en digital marknadsförare?

Digital marknadsföring handlar i korthet om marknadsföring via digitala kanaler. I detta avsnitt väljer vi därför att försöka reda ut vad de “nya” titlarna och rollerna under samlingsnamnet “digital marknadsföring” faktiskt innebär.

Digital kompetens till mitt företag - ja tack!

Allt fler företag har börjat förstå att de förr eller senare kommer att behöva kompetens inom digital marknadsföring till sitt företag. Branschstatistik visar att allt fler företag väljer att rekrytera kompetens inom digital marknadsföring för att möta den växande efterfrågan om att få in digital kompetens till sitt företag. Läs studien om Framtidens digitala kompetensbehov här!

10 av de vanligaste områdena inom digital marknadsföring

Här följer några av de vanligaste och mest populära områdena inom digital marknadsföring.

 • Influencer marketing
 • Social media marketing
 • E-commerce
 • Digital project management
 • Digital growth
 • Copywriting
 • Content marketing
 • SEO/SEM
 • Grafisk design (UI/UX)
 • Performance marketing

Du vet väl om att vi på Gigstr gärna hjälper dig att skräddarsy en lösning där vi både kan hjälpa dig att hyra in, rekrytera och bemanna kompetens till ditt företag! Skapa din förfrågan här.

Om du vill veta vilka de främsta för och nackdelarna med att hyra in personal eller anställa är, spana in vår artikel där vi reder ut allt du bör veta.

Få koll på vad titlarna betyder - lär dig matcha rätt roll med rätt kompetens!

Om du jobbar som:

 • kravställare
 • samarbetspartner
 • rekryterare
 • uppdragsgivare
 • projektledare

… då tror vi att det kan vara bra att du har koll på vilka de vanligaste rollerna inom digital marknadsföring är. Men också vilken kompetens som krävs och vilka arbetsuppgifterna är.

När vi frågar Gigstrs rekryteringsexpert Helena Runér säger hon att:

Utmaningen är att det finns en uppsjö av olika tituleringar för olika arbetsbeskrivningar där ute.

Låt oss därför reda ut roll titlarna en gång för alla!

Lär dig förstå vad de vanligaste titlarna inom digital marknadsföring betyder!

Vi listar vilka de vanligaste titlarna är inom spektrat digital marknadsföring:

 • Sociala medier och annonsering
 • Text och innehåll
 • Digital analytiker
 • Chefsroller

Sociala medier och annonserings -roller inom digital marknadsföring

Social media manager

Ansvarig för marknadsföring på sociala medier och andra plattformar. Vanligast att arbeta med SoMe (Social Medier) är via Instagram, Facebook, Youtube, Linkedin och Tiktok. Vanliga KPI:er som man arbetar med är: visningar, engagemang, räckvidd och likes/comments/share. Det är även vanligt att man samarbetar med influencers/ambassadörer, och t.ex. skapar kampanjer tillsammans med ambassadörer och externa partners.

Paid Ads manager

Oftast ansvarig för annonsering i digitala kanaler samt med varumärkesarbete. Oftast arbetar man med Facebook-annonsering.

Influencer marketer

Ofta ansvarig för annonsering i olika digitala kanaler som t.ex Instagram, där personen arbetar med influencer-marknadsföring. Personen har ofta en projektledande roll för influencer-samarbeten. Vanligt förekommande arbetsuppgifter kan även vara att arrangera event, arbeta med content i digitala plattformar. Primär arbetsuppgift brukar oftast vara att ansvara för foto- och video-, samt att publicera detta innehåll online.

SEM-specialist

Sökmotorsmarknadsföring, kan även förkortas SEA (search engine advertising) är snarlik. Kortfattat kan man säga att du arbetar med betald marknadsföring i sökmotorer, vilket kräver analysförmåga och SEO-kunskaper då du oftast är ansvarig för tillämpningar av strategier för SEO och SEM. Andra annonserings titlar som har samma innebörd är Paid marketing specialist, Paid search specialist, performance marketing specialist. En ytterligare titel är Paid social specialist, som är lite som det låter. Personen i fråga är specialist inom annonsering på sociala medier plattformar.

Text- och innehållsskapande specialistroller

En person som arbetar med content och/eller copywriter arbetar främst med att producera, sprida innehåll, idéer och text och kommunicera med innehåll och bilder online.

Copywriter

En copywriter arbetar primärt med att producera text innehåll som är SEO optimerat. Vanligast är att det idag sker till Marketing coordinator/manager
Vanlig titel som är ofta förekommande inom e-handel eller på byrå, där en person arbetar med marknadsföringsstrategier på hemsida, e-handel eller i digitala plattformar. Där SEM (search engine marketing) är vanligt förekommande.

Webbredaktör

Primära arbetsuppgifter är oftast att jobba med texter, artiklar och struktur på företagets hemsida/webboptimering och analysering. Där SEO kan vara en huvudsaklig arbetsuppgift att jobba med, för att se till att alla flöden/innehåll är sökordsoptimerade.

Content manager

Producerar oftast innehåll för digitala plattformar, t.ex hur ett företag ska kommunicera online. Oftast operativt ansvarig för att ta fram, fotografera/filma/publicera innehåll. Att arbeta med marknadsföring på nätet och i sociala medier hänger ihop med vad en content manager ansvarar för.

SEO-specialist

SEO (Search Engine Optimization) eller sökordsoptimering på svenska, handlar primärt om sökordsoptimering i Googles sökmotorer. Målet är att hamna högt upp i quality rank, vilket en SEO-specialist jobbar löpande med, bland annat via analysering av sökord och målgruppsanpassningar av sina texter/innehåll utifrån givna SEO-regler.

Grafisk designer

Du arbetar främst med visuell kommunikation, tar fram, skapar och producerar grafiskt innehåll för ett företag. Arbetet innebär ofta att du följer kravställningar eller riktlinjer och blandar det med din egen artistiska förmåga för att skapa rätt kommunikation och visuellt uttryck. Vanliga program du använder är Adobe Photoshop, Illustrator och XD. Begreppen UX-designer (user experience) och UI-designer (user interface) är två underliggande begrepp. I dessa roller designar du, den oftast digitala, kundupplevelsen av företagets produkt eller tjänst.

Spårning och mätnings roller inom digital marknadsföring

I en roll som digital analytiker handlar det om att mäta, analysera och rapportera in data och insikter för att testa och optimera den digitala upplevelsen. Vanliga förekommande verktyg en digital analytiker använder sig av är Google Analytics, Google Tag Manager, Adobe Analytics som ger dig möjlighet att skapa underlag för strategiska beslut. Idag mäter man inte bara vad en användare gör på en webbplats, man vill också kunna se användares beteende i appar, operativsystem, offline, speltjänster, playtjänster etc. En annan förekommande titel inom analys av det digitala är webbanalytiker.

Chefsroller inom digital marknadsföring

Rollerna som marknadschef och kommunikationschef ligger idag allt närmre varann eftersom att det är på de digitala plattformarna som kommunikation och marknadsföring sker.

 • Att arbeta som "Manager" byter det att du är ansvarig över ett visst område, till skillnad från exempelvis en "coordinator" eller "specialist".
 • Innehåller rollnamnet istället "Head of" är den än mer senior och du är ofta ansvarig för en hel avdelning där du kan ha flera managers under dig.
 • Innehåller rollen "Chief" är den så senior den kan bli och innebär att du sitter med i företagets ledningsgrupp.

Digital marketing manager

Arbetar ofta operativt med att driva och samordna digitala kommunikationsfrågor vad gäller struktur, design, innehåll, funktionalitet, upplevelse och användbarhet, i syfte att stärka varumärke och erbjudande i digitala kanaler. Personen är ansvarig för digital marknadsföring, webbanalys och försäljning online. Primärt ansvarar personen även för att arbeta med digital affärsutveckling och tillämpa nya strategier som skapar tillväxt och stärker den digitala närvaron. Bloggartiklar, nyhetsbrev och försäljning genom andra webbplatser hör ofta till dennes verktyg.

Growth marketing manager eller performance marketing manager

Vanligtvis jobbar man ofta mot målgrupperna på webben med verktyg som SEO och konverteringsoptimering till social media annonsering och e-postmarknadsföring. Vanligt att man ofta arbetar ansvarar och tar fram digitala strategier för att skapa snabb tillväxt med små medel. Vanligt att man arbetar med A/B-testning, webbanalyser som mäter performance.

Head of growth

Oftast en mer senior roll men liknas också rollen “growth marketing”. Head of growth-rollen innebär primärt att man arbetar mer strategiskt med övergripande ansvar för marknadsföring och tillväxt på ett företag.

Head of marketing

Oftast en senior roll, där man arbetar strategiskt med övergripande ansvar för marknadsföring och kommunikation på ett företag.

E-commerce manager

Kan vara en både junior och senior roll. Denna person har ett så kallat helikopterperspektiv över en e-handel, då denne oftast agerar kravställare och är inkluderad i många delar som rör den digitala närvaron online. Inte minst då e-handelsbutiker allt mer går mot att börja jobba med så kallad omnichannel där fysisk och digital butik ska förmedla samma budskap, innehåll och känsla. Detta är en ny roll som allt fler e-handlare, företag och inte minst byråer är i behov av. Vanligt att e-commerce manager även arbetar som konsulter.

Chief marketing officer

En senior roll, med huvudansvaret för marknadsföring på ett företag. En CMO, även kallad Marketing Director har huvudansvaret för alla marknadsaktiviteter på ett företag.. I stora drag innebär rollen att öka försäljningen och stärka varumärket genom att utveckla en omfattande årlig marknadsplan som ska göra företaget lönsamt samt konkurrenskraftigt på marknaden.

Digital project manager

Projektledare med ett operativt ansvar. Hen kallas ibland för “spindeln i nätet”. Du hittar dessa främst inom byrå eller som konsulter, men även som seniora roller på företag är vana vid att planera, utvärdera och synkronisera förändringar som ska genomföras.

Campaign manager

Personen är ansvarig för och projektleder specifika kampanjer. Detta är oftat kopplat till digital annonsering och kan t.ex. innebära att man tar fram kampanjer för produktlanseringar. Det är ofta en operativ, projektbaserad och agil roll där personen koordinerar att företagets marknadsföring är i synk när de andra avdelningarna i företaget behöver tillhanda rätt innehåll och kommunikation till sin avdelning.

Vill du få hjälp att hitta rätt digitala marknadsförare?

Är du också nyfiken på hur vi på Gigstr kan hjälpa dig att bemanna, rekrytera eller headhunta rätt kompetens för rätt roll?

Skapa din förfrågan gratis här så matchar vi dig med rätt digitala kompetens...
...eller hitta frilansare med rätt kompetens i vår digitala marknadsplats!

Vi hörs,
Team Gigstr

Bli en giggande organisation

Få en privat rådgivning kring hur ditt företag kan växa genom kraften i gigekonomin.

Klart!

Din förfrågan har skickats, vi återkommer snarast.
Oops! Something went wrong while submitting the form.