Gigorganisationen

De 10 populäraste titlarna inom IT

Helena Runér

Rekryteringsexpert

Följ oss på

LinkedIn logo

May 3, 2021

Med tanke på alla jobbtitlar som finns inom IT kan det vara svårt att hålla reda på skillnaden mellan allihopa. Är till exempel en webbdesigner samma sak som en webbutvecklare? Rollerna är många och en del av dem verkar ha liknande arbetsuppgifter. I denna artikeln reder vi ut de 10 populäraste titlarna inom IT och ger dig klarhet i hur de jobbar.

.NET-utvecklare

Som .NET-utvecklare arbetar du med programmering och utveckling av applikationer och databaser. Denna titel kallas för “IT-branschens mest innovativa och kreativa jobb”. Vanligt förekommande arbetsuppgifter i ett utvecklingsteam består av kod, testning av kod, design och utformning av applikationer.

3D-grafiker/ Motion graphic designer

När det kommer till 3D-grafiker talar man oftast om tredimensionell grafik, det kan vara en animation av 3D eller en bild som är tredimensionell. 3D-grafiker är ett rätt stort begrepp och svårt att förstå, men om man mer konkret ska bryta ner titeln till olika befattningar kan du jobba som animatör, texturerare, technical artist och environment artist. Arbetar du under titeln som 3D-grafiker är du oftast specialiserad inom en av befattningarna ovan.

Applikationsutvecklare

Apputvecklare (som det kallas) är en gren av det som benämns som systemutvecklare. En apputvecklare är specialiserad på just utvecklingen av nya appar, främst för mobila enheter. Att arbeta som apputvecklare innebär mycket programmering i programmeringsspråk som Java, Git, Swift, Xcode etc. I stort sett är du dock med i hela utvecklingsprocessen från design och analys till programmering och test. Mycket handlar om att ta fram en lösning till kundens behov.  

Dataingenjör

En dataingenjör kan jobba under en del olika titlar som systemutvecklare, programmerare, systemadministratör, teknisk expert, systemansvarig, IT-arkitekt, projektledare och IT-konsult då de har kunskap inom bland annat datateknik. Som dataingenjör är du med och utvecklar framtidens intelligenta teknik. Vanliga förekommande arbetsuppgifter är programmering och design av inbyggda datorsystem som människan vill använda. Du kan komma att utveckla allt från medicinteknik till intelligenta hus.

Systemutvecklare

Om du jobbar som systemutvecklare arbetar du med att utveckla datasystem för en mängd olika branscher. Du kan utveckla allt från ekonomisystem till industriproduktionssystem. Programmering är en kärnkompetens även i sysytemutvecklarens arbete. Webbutvecklare är en variant av systemutvecklare med skillnaden att webbutvecklaren har större fokus på webbapplikationer och system som har webben som “klient”.

Webbdesigner

Som webbdesigner har du som uppgift att bygga upp och designa en hemsida, alltså göra den funktionell, enkel att använda och visuellt attraktivt för användaren. Du vill alltid sträva efter att göra en perfekt landningssida (första sidan besökaren hamnar på) som får besökaren att konvertera (klicka sig vidare och skriva in sin mail etc.) och få besökaren att stanna kvar på sidan - alltså allt från struktur, bilder, filmer, symboler, ljud och typsnitt till de mer tekniska delarna.

Fullstack-utvecklare

Fullstack-utvecklare är en av arbetsmarknadens mest attraktiva roll då dom besitter bred kompetens inom mjukvaruutveckling. Det kan innebära allt från skapa och använda databasstrukturer till framtagning av användargränssnitt. Fullstack-utvecklare har färdigheter i att planera, designa och skapa funktionella och användarvänliga webbapplikationer.

IT-tekniker

En IT-tekniker hjälper användare med att lösa tekniska problem kopplat till datorer, mjukvara, nätverk, skrivare, applikationer, telefon, surfplattor och andra utrustningar. Du ansvarar för utbyggnad, drift och underhåll. Jobbar du på plats på ett företag kallas det för “onsite” annars är det vanligt förekommande att jobba med att hjälpa användare via mail och telefon.

Cybersoldat!

De flesta som hör ordet “cybersoldat” tänker en soldat för att skydda hemsidor. Och det är egentligen precis vad det handlar om. Din främsta arbetsuppgift är att identifiera cyberhot mot försvarets datamiljöer, vilket betyder att skydda hemsidor för att bli hackade. Upptäckterna rapporterar man sedan in till ett team som analyserar informationen och tar kommande beslut. Utöver tekniska kunskaper behöver du ha god fysik då jobbet kan komma att utföras ute på fält men förekommande i kontorslokaler också.

Datorspelsutvecklare

Som det låter arbetar du med att utveckla dataspel, från idé till färdigt spel. Detta yrket brukar delas in i tre olika grenar. Dessa är design, grafik och programmering. Här krävs en god kommunikation mellan samtliga grenar då det är grafikens uppgift är att synliggöra det designern har formulerat. När designern t.ex. vill att figuren ska ha ett visst utseende är det grafikerns uppgift att skapa figuren.

Lär dig mer och få hjälp inom IT!

Kanske har du en vän som är lika fundersam fast inom titlarna i marknadsföring? Läs mer om populära titlar inom digital marknadsföring.

Annars kan du hitta ytterligare information om fler IT-titlar här.

Är du ett företag som söker kompetens inom IT? Läs mer om Gigstrs bemanningserbjudande här!

Är du en konsult som vill matchas med gig inom IT? Registrera din frilansarprofil här!

Bli en giggande organisation

Få en privat rådgivning kring hur ditt företag kan växa genom kraften i gigekonomin.

Klart!

Din förfrågan har skickats, vi återkommer snarast.
Oops! Something went wrong while submitting the form.