Giglivet

Dags för en digital intervju? Ha koll på 5 viktiga saker!

Helena Runér

Rekryteringsexpert

Följ oss på

LinkedIn logo

Digitala intervjuer har ökat explosionsartat genom åren, mycket tack vare pandemin, men samtidigt råder det en misstro bland arbetssökare. Många känner sig ovana och oförberedda. Men ingen fara! Gigstr har kommit fram till lösningen: 5 viktiga saker du ska ha koll på inför din digitala intervju.

Digitala intervjuer ökar i popularitet

Andelen digitala intervjuer har ökat de senaste åren. Detta har skett delvis på grund av pandemin men också på grund av att många rekryterare tycker att det är effektivt att ha intervjuer på distans. I artikeln Digitala intervjuer här för att stanna i tidskriften Civilekonomen berättar rekryteringskonsulten Ann-Christine Stafwerfeldt att hon ser positivt på digitala intervjuer.

Den digitala intervjun är effektivare både för den som rekryterar och kandidaterna. Tidigare var ju kandidater som bodde i andra delar av landet tvungna att resa till orten där rekryteraren fanns.

Läs Civilekonomens artikel här

Även utanför Sveriges gränser har digitala intervjuer fått stor popularitet. Exempelvis rapporterade det belgiska rekryteringsföretaget Walters People under mars 2020 att mängden digitala intervjuer hade ökat med 67 procent.

Flera studier visar också på ett ökat intresse för digitala intervjuer bland HR-ansvariga. En fältstudie som utfördes för LinkedIn år 2021 visar att nästan 80 procent av HR-ansvariga på diverse amerikanska företag upplever att video har blivit ett viktigt verktyg för att komma i kontakt med intervjukandidater. Läs mer om den intressanta fältstudien här

Fördelar med digitala intervjuer

Precis som mycket annat, finns det både fördelar och nackdelar med digitala intervjuer. Fenomenet är långt ifrån bekymmersfritt. Det finns en rad olika problem som kan uppstå i en digital intervju; allt ifrån att videosamtalet laggar till att en granne borrar i väggen. Det är således fullt förståeligt att du som intervjukandidat upplever en stor nervositet inför dessa intervjuer. Men glöm inte bort att det även finns många fördelar med digitala intervjuer.

En amerikansk studie publicerad av Elsevier Public Health visar på flera positiva aspekter med att ha intervjuer hemifrån. Studien tar upp dessa punkter som de främsta fördelarna:

  • Ekonomiska fördelar - Du behöver inte lägga ner en enda krona på att resa
  • Tidseffektiva fördelar - Du har mer tid över för att planera till intervjun
  • Miljömässiga fördelar - Du lämnar inte ett enda koldioxidavtryck


Läs mer om den insiktsfulla studien här

5 viktiga saker som du ska ha koll på inför en digital intervju

1. Ladda ner och testa programmet i god tid innan intervjun:

En digital intervju innebär såklart att du kommer använda dig av ett videoprogram, såsom Zoom eller Teams, och då är det bäst ha programmet nedladdat i god tid. Många kan redan ha programmet på sin dator men för säkerhets skull bör du testköra precis före intervjun för att se att allt fungerar. Och testa gärna uppkopplingen innan du kör! Detta är extra viktigt att hålla koll på när du befinner dig utanför Sveriges gränser, då uppkopplingen kan variera väldigt mycket. Läs mer om vad du ska tänka på när du vill jobba digitalt utomlands

2. Ha en välstädad (och neutral) bakgrund:

Det kan verka som en självklarhet att ha städat runt omkring sig innan intervjun. Men samtidigt är det lätt att glömma bort vissa små ställen. Så, se till att inget stök syns i bakgrunden! Beroende på vilket jobb du söker ska du tänka på vilken typ av bakgrund du vill ha. Söker du jobb som formgivare kan det vara trevligt att ha några av dina kreationer i bakgrunden. Se dock till att det inte blir för spretigt! En allt för färgrik bakgrund kan lätt bli distraherade. Så försök att få bakgrunden att smälta in i videon på ett naturligt sätt. Kanske blir det snyggt att bara ha en affisch i bakgrunden? Om du däremot söker jobb som exempelvis administratör behöver du inte tänka på några eventuella dekorationer (även om det såklart inte skadar). Kom ihåg att det är mycket bättre att ha en neutral bakgrund än en fullproppad sådan!

3. Ha koll på ljud i bakgrunden:

Du vill såklart att det ska vara tyst omkring dig under intervjun. Tänk i förväg på eventuella ljud som kan uppstå. Har du en granne som är lite tokig ibland och har på jättehög musik mitt på dagen? Våga knacka på grannens dörr och berätta att du ska ha en digital intervju. Med stor sannolikhet kommer hen att förstå dig och skärpa till sig. Om grannen däremot utmanar dig till en grannfejd, är det bättre att fråga en kompis som du kan vara hemma hos under intervjun. Det finns även tillfällen då det ibland kan uppstå plötsliga ljud, som du inte kan förutspå. I sådana fall kan du se vilka möjligheter du har att ta dig till ett annat ställe. Har du andra rum där det kan vara tystare? Eller kanske en balkong? I värsta fall, får du helt enkelt be rekryteraren att ta intervjun någon annan gång. Rekryteraren kommer ha förståelse för detta. Så du ska inte känna att det är ditt fel att grannen borrar ihjäl väggen!

4. Försök att hålla en hög energi:

Eftersom intervjun är på distans kan det vara svårt för rekryteraren att läsa av din energi. Det är ju trots allt bara en fyrkantig skärm som hen kan läsa av. Så här är det extra viktigt för dig att tänka på ditt kroppsspråk och hur det kan uppfattas. Du kan hålla en hög energi genom att visa ett stort engagemang för tjänsten du söker till. En viktig sak att tänka på är din röstvolym. Pratar du för högt eller för lågt? Testa gärna att gå in på Zoom eller Teams och prata med en kompis. Hur uppfattar kompisen din röstvolym? Försök att hålla en tydlig och stabil volym, utan att höja rösten allt för mycket.

5. Klä dig som inför en vanlig intervju:

En digital intervju innebär inte att du kan sitta i din pyjamas. Beroende på jobbet du söker ska du se till att klä dig på ett sätt som passar arbetskulturen. Söker du jobb som bankman? Ja, då är det nog bäst att dra på dig skjortan. Söker du jobb som kock? Ja, då funkar en lättare, vardaglig stil. Du ska dock aldrig slarva med din klädsel. En nonchalant klädstil ser aldrig bra ut, oavsett vilket jobb du söker till!


Få ännu mer tips

Så, nu kan du känna dig redo för din digitala intervju! Med det sagt kan det fortfarande kännas lite pirrigt och ibland är det inte lätt att nappa till sig sitt drömjobb. Men bara lugn! Nella Lisserow, en av våra mest framgångsrika jobbcoacher, delar med sig av sina främsta tips på hur du kan sälja in dig till arbetsgivare. Läs hennes 3 bästa tips här

Bli en giggande organisation

Få en privat rådgivning kring hur ditt företag kan växa genom kraften i gigekonomin.

Klart!

Din förfrågan har skickats, vi återkommer snarast.
Oops! Something went wrong while submitting the form.