Giglivet

Jobba som frilansare - vad gör en frilansare egentligen?

Isabella Windh

Giggande e-commerce manager

Följ oss på

LinkedIn logo

March 5, 2021

Kanske har du drömt om att starta eget företag men vet inte vad det innebär i praktiken? Här har vi samlat våra egna erfarenheter av hur det är att jobba som frilansare, vilka möjligheter som detta ger och vad du behöver tänka på!

Att jobba som frilansare - Vad innebär det?

Låt oss börja med vad det egentligen innebär att frilansa. Att arbeta som frilansare, konsult eller gigstr (kärt barn har många namn) innebär huvudsakligen att man erbjuder sina tjänster till företag eller privatpersoner mot kompensation, utan att du tar fast anställning hos dem.

Några av de största fördelarna med att jobba som frilansare är att du kan:

Att jobba som frilansare innebär att du har den fina förmånen att själv vara fri att designa hur dina arbetsdagar ska se ut. Exempelvis, kan du ta in olika längder på uppdrag och därmed också plocka in olika uppdragsgivare som du vill arbeta med.

Genom att ta in flera parallella uppdrag utan en arbetsgivare som “skär emellan” kan du som duktig frilansande specialist tjäna betydligt bättre än genom en traditionell anställning. Detta leder oss in på den viktiga faktorn att du kan och bör fokuserar på det du gör bäst!

Gör det du är bäst på och överlåt resten till någon annan

Det kan du göra genom att:

  • Skapa ett team av andra frilansare, vars kompetenser kompletterar dina. Ni kan då kombinera era kompetenser och erbjuda era kunder helhetslösningar men samtidigt bara fokusera på er respektive kompetens. Du hittar potentiella “frilansarkollegor” i Facebook-grupper, på LinkedIn eller genom att söka fram profiler på frilansarsidor som Gigstr, Fiverr eller Upwork. Testa att hitta passande team-mates i vårt frilansarsök.
  • Använd dig av egenanställningsföretag eller bemanningsföretag för att fakturera utan eget företag. Då kan du slippa krånglig admin som skatter, fakturering, deklaration och försäkringar med mera.

Summa summarum, du säljer dina tjänster som företag köper = match made in heaven!

Vad behöver jag tänka på om jag ska börja jobba som frilansare?

Vår rekommendation är att hitta den anställningsform och frilanstyp som passar dig bäst. Du kan läsa mer om olika typer av frilansare och komma fram vilken som passar dig här.

Huvudsakligen finns det tre olika sätt att jobba som frilansare på...

Starta ett eget bolag och fakturera därifrån

Fördelarna är att du får hela kakan själv, medan nackdelarna är att du måste lägga både tid, energi och pengar på att hantera administrationen av din verksamhet. Den innefattar men är inte begränsad till registrering av din verksamhet, indrivande av betalningar, momsredovisning, försäkringar, bokföring och deklaration. Detta väljs ofta av personer som kommit långt i sitt frilansande och t.ex. börjat ta in anställda i verksamheten. På Skatteverkets samlingssida för att starta företag hittar du det mesta du behöver för att komma igång.

Ett bra mellanting är att fakturera utan eget företag

Det innebär att du blir “anställd” av ett egenanställningsföretag och fakturerar via dem. Då sköter egenanställningsföretaget (t.ex. Frilans  Finans och Cool Company) administrationen och du får ut din ersättning direkt av dem mot en fast eller procentuell avgift av arvodet. Detta sätt att jobba som frilansare rekommenderar vi om du nyligen kommit igång med ditt frilansande eller verkligen vill ha fullt fokus på uppdraget du utför mot kund. Då du slipper ju det mesta av administrationen.

Jobba via ett bemanningsföretag och slippa all admin

Om du vill slippa all administration och dessutom få hjälp att sälja in dina kompetenser mot företag rekommenderar vi att jobba via ett bemanningsföretag eller konsultbolag (som t.ex. oss på Gigstr). Gigstr sköter då allt det praktiska åt dig.

Så, vad menar vi med allt det praktiska? Ja, det kan vara sådana där viktiga saker som att vi säkerställer att moms och skatter betalas in korrekt, att du har en försäkring om du skulle bli sjuk eller skadad på jobbet och att ett kollektivavtal är på plats (kollektivavtal är ingen självklarhet och bara vissa bemanningsföretag har det, som vi på Gigstr förstås).

Du kan i vissa fall även bli lovad ett visst antal timmar och/eller en viss grundlön. Du minskar med andra ord din egna risk och minimerar administration. Denna metod är perfekt om du vill ge dina kompetenser och uppdrag fullt fokus, få någon att bolla med och få hjälp att sälja in dina tjänster. Läs mer om hur bemanningsföretag och bemanning fungerar i vår artikel.

Har jag övertygat dig, och du känner att det här kanske är något för dig? Ja men ta och registrera en profil (det tar typ 1min och är gratis!). Ta emot förfrågningar från företag som behöver din expertis.

Vilka yrken passar bäst att frilansa inom?

Några yrken som jag personligen skulle säga lämpar sig extra väl är att frilansa inom är framför allt de “digitala jobben”. Med det sagt menar jag att du exempelvis kan frilansa inom:

  • Digital marknadsföring och försäljning online
  • Projektledare
  • E-handel/bygga hemsidor
  • Copywriter, SEO, SEM
  • Content och sociala medier
  • Webbutveckling, backend- och frontend-utvecklare
  • Foto, video och ljud
  • Journalistik

Här kan du se 10 ytterligare jobb där du kan tjäna pengar som frilansare.

Tips från coachen! Några kloka råd innan du beslutar dig för att frilansa:

  • Hitta din nich - and do your thing! Plocka den lägst hängande frukten, och specialisera dig där du kan utmärka dig och du vet att det finns en efterfrågan.
  • Säkerställ att du har ett bra wifi/internetuppkopplingen! Det är a och o, och givetvis att du har en telefon som gör dig anträffbar.
  • Passar min personlighet för detta? - Generellt sätt bör du vara: självgående, strukturerad, kommunikativ och, flexibel.
  • Var realistisk i vad du tackar ja till och se över projektets omfattning. Går det verkligen att hinna med att göra allt som du sagt ja till? Eller finns risken att du tar dig vatten över huvudet? - Var tydlig och ärlig från början till slut, håll en öppen dialog med täta avstämningar både för din och uppdragsgivarens skull!
  • Gör dig synlig online - registrera digitala profiler på Gigstr, LinkedIn, Upwork m.fl. och skapa gärna din egen portfolio-hemsida för att sälja in dig själv och dina kompetenser.

Här har vi listat de främsta fördelarna och nackdelarna med att konsulta - go and check it out!

Har jag övertygat dig, och du känner att det här kanske är något för dig? Ja men ta och registrera en profil (det tar typ 1min och är gratis!). Ta emot förfrågningar från företag som behöver din expertis.

Bli en giggande organisation

Få en privat rådgivning kring hur ditt företag kan växa genom kraften i gigekonomin.

Klart!

Din förfrågan har skickats, vi återkommer snarast.
Oops! Something went wrong while submitting the form.